Cu bicicletele, pe motoare sau chiar cu parapanta. La doar 8 kilometri de Oradea se află o zonă cu un uriaș potențial turistic, care îi atrage pe cei dornici de mișcare, dar și pe iubitorii plimbărilor în natură. În satul Betfia există și un aven, situat într-un versant, care adăpostește cea mai mare colonie de lilieci din zonă. Edilii vor să îl deschidă și să realizeze aici un tunel care le va permite vizitatorilor să admire îndeaproape aceste viețuitoare.
La o aruncătură de băț de Oradea, în satul Betfia, se întinde, cât vezi cu ochii, o rezervație naturală ce abundă în păduri superbe, plante ocrotite prin lege, versanți stâncoși, coline și... un aven. Cunoscută de localnici drept Craterul de la Betfia sau Huda Bradii, peștera se presupune că a fost formată prin acțiunea corozivă a apelor din acest masiv calcaros. Deși sărac în formaţiuni stalagmitice, avenul prezintă numeroase prăbuşiri şi adăposteşte lilieci.
"Avenul de la Betfia este celebru prin faptul că este cea mai mare adâncime din vecinătatea municipiului Oradea care adăpostește și cea mai mare colonie de lilieci", spune George Togor, Fundația Ecotop Oradea.
Peștera are o adâncime de 86 metri și o arcadă la intrare, numai că, deocamdată, stă închisă. Cu aproape 2,8 milioane de euro edilii vor să pună în valoare zona care are un potențial turistic uriaș. Lucrările ar urma să înceapă în luna mai.
"Vom avea o parcare, vom avea o cameră de monitorizare, după modelul celei de la Peștera Urșilor, iar în interiorul craterului vom avea un tunel din care vor putea fi vizitate speciile de lilieci", a explicat Cristian Laza, primarul comunei Sînmartin.
Până atunci însă, cei care ajung în zonă au mai multe variante ca să-și petreacă timpul.
"Datorită terenului accidentat, dar și a stâncilor care se regăsesc aici, zona îi atrage ca un magnet pe împătimiții sporturilor extreme", a transmis Anca Deac, jurnalist Digi24 Oradea.
"Avem de la zboruri cu parapanta, ciclism, ATV-uri. Vin foarte mulți turiști, iubitori de ciclism, bikeri, vin foarte mulți turiști care admiră zona superbă din jurul satului Betfia", a detaliat primarul Cristian Laza.
În plus, versanții de aici sunt acoperiți de păduri unde se întâlnesc, în funcție de anotimp, mai multe plante care sunt și ocrotite prin lege.
"Aș putea să amintesc ceea ce acum este înflorit la Betfia, o specie de brândușă reticulată, așa îi zice - crocus reticulatus, ceea ce găsim în pădure la limita arealului său de dezvoltare, ghimpele pădureț care este un monument al naturii, e specie ocrotită", spune George Togor.
De craterul de la Betfia se leagă și mai multe istorisiri cu iz de legendă.
"La un moment dat, o capră a unui localnic din Betfia a căzut în crater și a ieșit pe cursul apei la 1 Mai. Lucru care nu a putut fi demonstrat științific, dar ideea este că în interiorul craterului sunt multe lucruri interesante, sunt familii de lilieci, are o adâncime foarte mare", povesteşte primarul Laza.
La Craterul Betfia se ajunge din comuna Sînmartin, aflată pe DN76, de unde se virează spre satul cu același nume, urmând indicatoarele.
Reporter: Anca Deac
Operator: Constantin Gheorghiță