Aurel Sălăjan are 47 de ani şi spune că nu a avut probleme de sănătate, până acum câteva zile, când a fost adus de urgenţă la spital.
"Am dat să mă ridic din pat şi era să cad jos, nu am avut putere în mine."
Bărbatul suferise un accident vascular cerebral, dar s-a recuperat total pentru că a ajuns la timp la spital. Aceeaşi şansă au avut-o mai mulţi pacienţi.
"Cu ambulanţa am venit de la servici. Cum mi-a fost rău, am leşinat şi au chemat şefii salvarea."
"Am văzut că nu mai pot bea şi nu pot înghiţi. Mi-era gura deja ţeapănă şi, aşa, un pic intr-o parte."
Intervenţia rapidă a medicilor a făcut ca pacienţii să se recupereze rapid, fără sechele.
"Rezultatele sunt foarte bune cu o recuperare completă şi foarte bună în procent de 40-50% din ei, dar acest număr reprezintă un foarte mic procent din totalul accident vascular. Motivul este că nu ajung la timp", explică dr. Monica Sabău, şefa secţiei de neurologie a Spitalului Judeţean din Oradea.
În cazurile complicate este folosită tromboliza, o procedură care presupune injectarea unei substanţe care dizolvă cheagul de sânge format. Spitalul Judeţean din Oradea dispune de aparatura şi de personalul necesar pentru efectuarea acestei tehnici.
"Prin eforturi proprii am format o echipă omogenă care este capabilă să urmeze toţi paşii în orice situaţie şi să avem siguranţă în efectuarea acestei tehnici", susţine dr. Alexandra Comănescu, medic neurolog.
Tromboliza este o procedură gratuită. Spitalul Judeţean are medicamentele necesare tratării pacienţilor cu astfel de probleme.
Reporter: Mariana Gurgu
Operator: Constantin Gheorghiţă
Editor web: Adrian Laboş