Tripla terapie împotriva hepatitei C va fi compensată din acest an de CAS

Data publicării:
hepatita

Gavril Pantea are 67 de ani şi s-a îmbolnăvit de Hepatita C la mijlocul anilor '90, în urma unei transfuzii de sânge. De atunci viaţa i s-a schimbat radical. Timp de 20 de ani a urmat toate tratamentele clasice, dar fără niciun rezultat. A auzit de tripla terapie, dar spune că venitul său de pensionar nu-i permite să aibă parte de acest tratament.

"Noi, cei care suntem bolnavi cu hepatita C şi B, nu primim nicio compensaţie. Vitaminele trebuie să le cumpăr din banii mei şi este foarte scump", spune Gavril Pantea.

În România, costul triplei terapii care ajunge la 50 de mii de euro nu este compensat de stat.

"De 3 ani, de când a intrat tripla terapie pe plan mondial, ne dorim şi noi, ca şi stat, să intrăm în rândul statelor care tratează cu triplă terapie", susține conf. dr. Ciprian Brisc, medic primar gastroenterolog.

Aşa cum se întâmplă în Ungaria, unde de anul trecut statul susţine financiar noul tratament aplicat bolnavilor de hepatita C.

În România, reprezentanţii CAS spun că medicamentele incluse în tripla terapie vor fi incluse anul acesta pe lista celor compensate.

"În momentul în care se va face această listă se va include în nomenclatorul caselor de asigurări de sănătate, urmând a fi compensat tratamentul acestor bolnavi", dă asigurări Gheorghe Ionuţ, preşedintele CAS Bihor.

În România doar câteva sute de pacienţi au fost trataţi prin tripla-terapie, printr-un program susţinut de producători de medicamente. Printre ei s-a aflat fostul jucător al echipei FC Bihor Florin Farcaş, care s-a vindecat după 48 de săptămâni de tratament.

În România, bolnavii de hepatita C reprezintă mai bine de 3% din populaţie.

reporter: Edina Szomoru
operator: Szilágyi Gábor
editor web: Adrian Laboş

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri