Utilajele s-au întors în zona barajului de lângă satul bihorean Corbeşti, la aproape doi ani de la ultima cupă excavată în zonă. Construcţia digului de apărare, evaluată la 19 milioane de lei a început în 2011, însă, după doar un an, fondurile de la Guvern s-au oprit brusc. Muncitorii au reuşit să ridice barajul până la o înălţime de 6 metri. Nu a fost suficient ca să împiedice inundaţiile. Doar anul trecut, apele s-au revărsat de trei ori.
"Când e apă multă, ploi multe, vin de pe toate dealurile, se varsă în apa asta principală şi întotdeauna ne inunda aici terenurile."
"Face ravagii mari aici. Şi acolo, podul ăla de beton."
"Aici, la Hidişel, la Topa, distrugea toate culturile. A spart acolo şi drumul."
Cu ajutorul banilor alocaţi recent de Guvern, muncitorii au adăugat câţiva metri stăvilarului.
"Cu aceşti 3 milioane de lei s-a reuşit înălţarea barajului la aproximativ 9 metri. Acest lucru înseamnă că deja barajul acumulează la această fază a construcţiei aproximativ 130 de mii de metri cubi de apă", susţine Sándor Pásztor, secretar de stat la Departamentul Ape, Păduri şi Piscicultură.
Oficialul guvernamental a declarat spune că până la finele acestui an, construcţia va ajunge la 11 metri, iar peste doi ani, va fi gata. Conform proiectului, barajul ar trebui să aibă o înălţime de 29 de metri şi va proteja şapte sate în aval.
"Această zonă, zona Corbeştiului, care gestionează acest baraj, va reuşi să ţină tot ce înseamnă în aval de acest baraj: Corbeştiul, Sâmbăta, Dobreştiul până la Holod, toată valea Topa", confirmă Claudiu Pop, prefectul judeţului Bihor.
"Când plouă pe torenţi puternici, se adună apa în spatele barajului, acumulează cam în jur de 2 milioane de metri pe acumulare, se descarcă după ce apele au plecat", a precizat Mircea Nistreanu, reprezentantul constructorului.
Pentru finalizarea barajului va mai fi nevoie de bani, pe care secretarul de stat a promis că va încerca să-i obţină.
Reporter: Orsolya Nagy
Operator: Gábor Szilágyi
Editor web: Adrian Laboş