În atelierul colegiului tehnic "Andrei Şaguna" elevii au început deja să lucreze pentru comenzile de mobilier urban ori bănci școlare.
"Elevii vor avea de executat la orele de instruire practică, vor executa niște mese, scaune și aici vor face toate operațiunile de lăcătușerie care trebuie făcute în cursul unui an școlar", spune Iosif Kovacs, maistru, Colegiul Tehnic "Andrei Șaguna" din Oradea.
Elevii consideră că "este un lucru bun, pentru că astfel învățăm să lucrăm mai bine și ne ajută profesorul."
Deja o parte din băncile realizate de elevii colegiului au ajuns în parcul industrial, unde au fost amplasate în staţiile de autobuz. Alte 30 de bănci vor fi realizate în trei colegii din oraş, pentru acelaşi client.
"În acest proiect au fost implicate 3 colegii tehnice, colegiul tehnic Andrei Șaguna, colegiul Constantin Brâncuși și Traian Vuia. Bugetul alocat acestui proiect a fost de 4 mii de lei și a constat în executarea a 40 de bănci din lemn", susţine Mihaela Pop Coț, reprezentant al parcului industrial din Oradea.
Pentru realizarea băncilor ce vor fi amplasate în mai multe şcoli din oraş, colegiile tehnice au încheiat un parteneriat cu primăria. Aceasta le oferă materia primă necesară.
"Avantajul primăriei este acela că va comanda bănci pentru care va plăti doar materia primă nu și manopera iar avantajul elevilor este că vor face practică", spune Anca Sas, purtătorul de cuvânt al Primăriei Oradea.
Costul unei bănci realizate de elevii orădeni nu trece de 100 de lei, față de peste 300 de lei, cât este preţul pe piaţă.
Reporter: Bogdan Costea
Operator: Robert Rezmuves