Primul pacient, în vârstă de 60 de ani, a ajuns în Oradea după ora 11. A suferit o hemoragie digestivă şi, pentru că A pierdut foarte mult sânge, medicii din Beiuş au chemat de urgenţă elicopterul SMUR. Acesta l-a adus până pe stadionul din Oradea, de unde a fost dus de un echipaj SMURD la spitalul judeţean. Imediat, elicopterul s-a îndreptat spre Ştei, de unde a preluat un bărbat de 59 de ani, în stare foarte gravă.
"Nu prea putea aştepta transferul pe cale terestră având în vedere şi distanţele şi condiţiile de drum", spune dr. Zsolt Beres, medic SMURD Oradea.
Medicii şi ambulanţierii spun că transportul pacienţilor pe Drumul Naţional 76 este un calvar. Chiar şi la cazurile mai puţin grave ajung cu întârzieri.
"Este un drum dificil şi pentru pacient pentru că sunt foarte multe gropi, se scutură, mai ales dacă e cu politraumă, ar fi greu pentru acel pacient, de asemenea este greu de condus pe această rută", explică dr. Emil Boţcău, purtătorul de cuvânt al Ambulanţei Bihor.
Lucările la DN76 au început în 2010 şi trebuiau să fie gata trei ani mai târziu. Muncitorii s-au mişcat în ritm de melc, iar în luna mai a acestui an directorul CNADNR a anunţat rezilierea contractului cu executanţii. Pe lângă asta, unele firme constructoare au intrat în faliment, iar lucrările au fost abandonate pe mai multe sectoare.
Compania Naţională de Drumuri este nevoită acum să reia procedurile de atribuire a modernizării drumului.
Reporter: Florina Fofiu
Operator: Tiberiu Catrişcău