Beatrice Dolloș are 55 de ani și suferă de diabet de aproape 20 de ani. Boala pe care a moștenit-o i-a provocat mai multe probleme medicale.
"Am fost operată la amândoi ochi cu cataractă, tot din cauza bolii, și am foarte mare grijă de copii mei și de fetiță și de băiat să mănânce sănătos."
Mulți bolnavi au descoperit întâmplător că suferă de diabet.
"Am venit cu inima și m-o depistat cu diabetul."
"Am de multe ori senzație de vomă, am deja neuropatie diabetică la picior."
Medicii au observat că din ce în ce mai mulți tineri se îmbolnăvesc de diabet.
"Începutul este epidemia de obezitate de la copil și adolescent, care cu certitudine explică în continuare epidemia de diabet zaharat tip II care apare la o vârstă mult mai precoce decât în anii anteriori", susţine dr. Amorin Popa, șeful clinicii de diabetologie, Spitalul Județean din Oradea.
De vină pentru această situație sunt "excesul de glucide, de zaharuri, bineînțeles că vor suprasolicita pancreasul, excesul de alimente grase, vor duce la obezitate", afirmă diabetologul Mircea Onaca.
Psihologii sunt de părere că, din cauza lipsei afectivității din partea părinților, copilul se interiorizează, apare anxietatea și mănâncă din ce în ce mai mult.
"Ar trebui să fie un semnal de alarmă că ceva în familia lor nu funcționează bine sau că ceva se întâmplă pentru că acel copil a făcut diabet", spune Elisabeta Balla, psiholog.
În Bihor au fost înregistrați la începutul acestui an peste 28 de mii de pacienți cu diabet zaharat. "Anual în ultimii ani, în jur de aproximativ 2.400 de cazuri noi de diabet zaharat sunt identificate", a anunţat dr. Dorel Tîrț, purtătorul de cuvânt al DSP Bihor.
Medicii spun că diabetul poate fi ținut sub control prin tratament corespunzător și prin adoptarea unui stil de viață sănătos. Cei care nu respectă sfaturile specialiștilor ajung să-și piardă vederea, să prezinte infecții ale pielii, osteoporoză ori boli ale inimii și rinichilor.
Reporter: Mariana Gurgu
Operatori: Constantin Gheorghiță, Cristian Rusu
Editor web: Adrian Laboş