"Avem un tort pe bază de ciocolată insiropat cu sirop de rom și cu cremă de ciocolată. Suntem la capitolul finisare și pregătim tortul pentru vânzare. Mai exact punem un strat subțire de cremă pentru a-i permite fondantului să se muleze ușor pe suprafața tortului."
În numai 5 minute, marţipanul este întins uniform pe suprafața tortului, iar stratul rămas se elimină cu un cuțit. Desupra se întinde o altă bucată de marțipan de culoare roșie și se taie în diferite forme.
"Ungem suprafața tortului care dorim să fie finisată mai precis baza tortului cu un lipici special comestibil pentru a permite fâșiei tăiate mai devreme să se lipească pe tort."
În scurt timp, tortul e aproape gata. Cu ajutorul unor forme de brad, fulg de zăpadă, stea sau gheată de moș pe stratul de marțipan pot fi ornate simboluri specifice sărbătorilor de iarnă. Acestea pot fi asezate pe intreaga suprafata atât pe marginea cât și deasupra tortului.
Cosmin Rusu, reprezentantul unei cofetării: "În ultima vreme cerința a crescut față de mini-torturi, căci despre ele vorbim, și ca să atragem atenția publicului am încercat să facem și ceva mai în ton cu sărbătorile - de ce nu motive de sărbătoare și oamenii se bucură."
În funcție de complexitate și mărime torturile de sarbatori pregătite în cofetăriile din Oradea costă între 40 și 60 de lei.
reporter: Claudiu Mihuț operator: Constantin Gheorghiță