Duminică spre luni a fost încă o noapte geroasă şi cu ninsori. Minima nopţii s-a înregistrat la Adjud, unde au fost minus 13,9 grade. În nord şi centru a nins. De altfel, zonele montane de acolo se află sub cod galben de vreme rea. Se va depune un nou strat de zăpadă, în timp ce rafalele de vânt pot ajunge la 100 de kilometri pe oră. În Maramureș mai multe TIR-uri au fost blocate pe șoseaua acoperită cu zăpadă și gheață.
În Pasul Gutâi ninge, iar drumul a devenit alunecos. Două TIR uri, care se îndreptau spre Sighetul Marmaţiei, nu au mai putut înainta, deşi aveau lanţuri pe roţi.
"Am plecat din Baia Mare, tot drumul e așa, nu-i deloc curățat."
"Foarte rău! Nu avem condiții de circulație, nu se curăță drumurile!"
"Fac și oamenii ce pot. Nici dincolo nu se circulă mai bine; vin din Slovacia și acolo am stat ore în șir."
Şoferii şi-au putut continua drumul, abia după ce drumarii au împrăştiat material antiderapant.
Misiune dificilă şi pentru drumarii din județul Gorj. Din cauza viscolului, la 1.600 de metri altitudine, aceştia au fost nevoiţi să pună volele la treabă în continuu. Numai aşa au putut menţine deschisă şoseaua care duce la stațiunea Rânca, unde sunt cazaţi mii de turişti. În zonă, troienele de zăpadă ating chiar și doi metri.
În Maramureş, pericolul producerii de avalanşe se menţine la un nivel ridicat, mai exact 4. Salvamontiştii spun că la peste 1.400 de metri stratul de zăpadă depăşeste 1 metru.
Imagini spectaculoase au fost surprinse în Masivul Bucegi, la o temperatură resimțită de minus 20 grade.
"Vorbim de zona Munților Apuseni, nordul Carpaților Orientali și, local, zona înaltă din vestul Carpaților Meridionali. Aici așteptăm strat de zăpadă consistent, iar viteza vântului va depăsi 90-100 de km/h, viscolind ninsoarea sau spulberând zăpada și determinând diminuarea semnificativă a vizibilității. Tot acest cod galben e în contextul în care pe toată țara e o informare meteo", a declarat meteorologul Dinu Mărășoiu.
Reporter/Operator: Kristian Kosa