O carte ca un roman poliţist, despre Tezaurul României de la Moscova. Aşa a fost caraterizat volumul jurnalistului Marian Voicu despre bogăţiile ţării, nerecuperate încă din Rusia. Ca să facă un inventar al unei istorii de o sută de ani - așa cum a denumit-o, autorul a consultat mai multe surse și a transformat totul într-o adevărată investigație jurnalistică. Cea mai amplă carte publicată până acum pe acest subiect a fost lansată la Oradea.
În volumul lansat la Oradea, jurnalistul Marian Voicu prezintă nenumăratele negocieri începute la finalul Primul Război Mondial referitoare la Tezaurul României. Toate regimurile politice care s-au succedat la putere au cerut ruşilor să înapoieze bogăţiile, dar fără succes. Autorul a reconstituit complicata istorie a tezaurului printr-o documentare serioasă, în care a consultat arhiva diplomatică, rapoarte şi procese verbale oficiale ori inventare ale valorilor evacuate.
Marian Voicu, jurnalist şi scriitor: "Mi se pare că are această poveste a Tezaurului în care se perindă toate personajele importante, publice ale istoriei româneşti şi nu numai. Această poveste are calităţile unui blockbuster cinematografic."
Mihai Maci, lector universitar: "Este o carte fascinantă din toate punctele de vedere şi dacă mi-aş îngădui să o prezent dintr-unul singur, aş spune că este o carte care se citeşte ca un roman poliţist. Efectiv un roman poliţist de foarte bună calitate."
Pentru cei mai mulţi dintre români, Tezaurul înseamnă aurul Băncii Naţionale. Totuşi, acesta reprezenta mai puţin de o zecime din valoarea bogăţiilor transportate în Rusia în 1916 şi 1917. La Moscova au ajuns atunci şi tezaurele Casei de Depuneri şi Consemnaţiuni, ale băncilor private şi ale instituţiilor publice, precum şi bijuteriile Coroanei. La acestea s-au adăugat cele mai importante obiecte de artă din muzee şi colecţii private, odoare mănăstireşti, colecţii numismatice, arhivele statului, cele diplomatice, manuscrise şi cărţi rare.
Marian Voicu, jurnalist şi scriitor: "E ca şi cum astăzi am ridica toate aceste bogăţii, din toate muzeele, din arhivele statului, din arhivele Ministerului Afacerilor Externe şi le-am trimite la Moscova. Am încercat să fac o investigaţie jurnalistică, dar care în acelaşi timp să nu fie o relatare seacă."
Mihai Maci, lector universitar: "Putem cunoaşte anvergura relaţiilor dintre noi şi Rusia şi în egală măsură ne putem cunoaşte pe noi înşine, aşa cum am fost în diverse momente istorice, ceea ce s-ar putea ca în timp să reprezinte un câştig la fel de mare ca şi recuperarea tezaurului propriu-zis."
La lansarea cărţii care a precedat dezbaterea au participat patruzeci de persoane.
Reporter: Anca Deac
Operator: Gabor Szilagyi
Editor web: Adrian Laboş