Împreună cu alţi fermieri, Vasile Peter a înfiinţat în sudul Bihorului o societate comercială agricolă. Banii europeni pe care îi primeşte ca subvenţie pentru cele 923 de hectare deţinute sunt folosiţi doar pentru dezvoltarea afacerii.
"Aceste subvenţii mă ajută pentru plata imputurilor, a motorinei şi pentru a face o agricultură mai performantă", susţine Vasile Peter, preşedintele Societăţii Agricole Unirea Boiu.
La fel gândesc şi fermierii din jurul Oradei, foarte interesaţi de subvenţiile comunitare primite prin intermediul Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură. Anul acesta, în zonă au fost înregistrate cu 424 de dosare mai multe faţă de campania de anul trecut.
"Numărul cererilor a crescut datorită faptului că în 2015 există o singură cerere unică de suprafaţă, în care se preiau mai multe măsuri, printre care şi preluatul animalelor", explică Ioan Merce, şeful centrului local APIA Oradea.
În schimb, a scăzut suprafaţa pentru care vor fi acordate subvenţii în acest an. Dacă în 2014 în Bihor au fost date ajutoare europene pentru 336 de mii de hectare, anul acesta aceste ajutoare vor fi calculate la o suprafaţă de 319 mii de hectare. Explicaţiile le dă Florian Pavel, directorul APIA Bihor: "Sunt suprafeţe de păşuni permanente, care nu au putut fi solicitate de primării, şi asociaţiile de proprietari care nu au reuşit să-şi clarifice până la această dată dreptul de folosinţă a suprafeţelor."
În acest fel, valoarea totală a subvenţiilor acordate în acest an scade cu peste 2,3 milioane de euro. Anul trecut ajutoarele plătite în Bihor prin APIA au ajuns la 279 de milioane de euro.
Reporter: Gabriel Bonaciu
Operator: Tiberiu Catrişcău