Tot mai mulţi români studiază în străinătate, însă şi reciproca este valabilă. Numărul studenţilor străini a crescut an de an în România, conform statisticilor din mediile universitare. În ultimii cinci ani aproape s-a dublat şi a ajuns la peste 20 de mii. Sunt atraşi de taxele mici de şcolarizare, dar şi de costurile reduse ale serviciilor, spun specialiştii.
"Eu studiez medicina, sunt la medicină la facultate, sunt în anul şase", spune, în limba română, Adeyemo Jerry Adesola, un nigerian student la medicină în Oradea.
Adeyemo este unul dintre cei peste 800 de studenţi străini din Oradea. Spune că s-a adaptat repede stilului românesc de viaţă.
"Limba română a fost prima provocare. A trebuit să găsesc resurse, să învăţ, să tot învăţ. După multe încercări nereuşite, am tot exersat, am vorbit cu oameni."
Recunoaşte că, la fel ca pentru majoritatea colegilor săi străini, motivul principal pentru care a ales facultatea de Medicină din Oradea a fost reprezentat de taxele de şcolarizare mai mici comparative cu alte ţări europene.
În primii trei ani a plătit 4500 de euro pe an, după care suma a scăzut la 3200 de euro. La alte facultăţi orădene, străinii plătesc între 1000 de euro şi peste 2670 de euro. Spre comparaţie, în Marea Britanie taxele sunt cuprinse între 7.500 si 9.000 de lire sterline pe an.
"E acelaşi sistem ca în toată Uniunea Europeană, iar asta e un avantaj. De asemenea, viaţa e mai ieftină aici, dar şi taxele mai mici", susţine Hadi Faour, student la medicină, din Israel.
Spre deosebire de colegii săi, Osama Farooq a ajuns în România pentru că în Anglia, ţara sa de origine, nu mai erau locuri disponibile.
"În fiecare an, 12.000 de studenţi rămân pe din afară (în Anglia - n.n.). Fie renunţi de tot la medicină, fie mergi într-o altă ţară, studiezi şi te întorci acasă. E foarte bună şcoala aici. În primul an e puţin copleşitor. În Anglia am avut de învăţat 40 de pagini pentru un examen, aici 200."
"Au un nivel de pregătire foarte bun. Nivelul de liceu este foarte bun şi fac faţă cerinţelor pe care le cere o facultate de medicină", consideră prof. dr. Adrian Maghiar, decanul Facultăţii de Medicină din Oradea.
"Ţările acestea, inclusiv România, fac bani vânzând diplome, vânzând educaţie de calitate superioară. Şi pentru că este un comerţ, trebuie să îl valorificăm, trebuie să avem grijă de el", este de părere sociologul Adrian Hatos.
Pentru asta, spun sociologii, e nevoie ca studenţilor străini să le fie oferite serviciile de care au nevoie şi să le fie respectate tradiţiile. Iar în acest sens sunt dispuşi să dea o mână de ajutor colegii români ai acestora.
"Plănuim să targetăm, până la urmă, nişte studenţi români care să îi ajute pe orice domeniu, pe orice ramură. Dacă doresc să meargă în oraş, să mănânce la un restaurant sau dacă au probleme în Universitate", spune Andrei Crăciun, reprezentantul studenţilor în Senatul Universităţii din Oradea.
Conform unei statistici a Ministerului Învăţământului, numărul studenţilor străini s-a dublat în ultimii zece ani. Cele mai căutate specializări sunt medicina, ingineria şi relaţiile internaţionale. Numai la Unviersitatea din Oradea au ales să studieze cu 15-20% mai mulţi străini în fiecare an.
Reporter: Bianca Firezar
Operator: Constantin Gheorghiţă