Ioana Pop a obţinut de curând diploma de studii superioare. Mai precis diplomele, pentru că a absolvit nu una, ci două facultăţi: pe cea de drept și pe cea de ştiinţe economice.
"Mi-au plăcut amândouă și nu știam ce să aleg, dar mă vor ajuta, asta este clar", spune Ioana.
Tânăra a venit la târgul de cariere însoţită de sora ei, şi ea absolventă de facultate. Împreună au parcurs ofertele firmelor participante.
"Eu spun că sunt suficiente, dar am impresia că absolvenții sunt destul de pretențioși", crede Mirabela Pop.
Reprezentanţii universităţii particulare care a organizat târgul de cariere spun că au avut grijă să invite doar firme care au nevoie de angajaţi cu studii superioare. 25 de societăţi au oferit 45 de slujbe.
"Nu joburi de secretară, nu de muncitor în fabrică pe bandă rulantă, ci chiar în domenii ce solicită ca cineva să aibă un curiculum mai lung de studii", susţine Andras Gyorbiro, organizator al târgului de cariere.
Pentru că acţiunea s-a adresat tinerilor fără experienţă profesională, unele firme le-au oferit absolvenţilor posibilitatea de a face practică plătită.
Absolvenţii prezenţi la târgul de cariere au depus CV-uri şi au participat la interviuri pentru obţinerea unei slujbe. Abia după ce specialiştii vor examina răspunsurile şi calităţile lor, vor afla dacă au obţinut un post. În Bihor doar 15% din locurile de muncă vacante se adresează persoanelor cu studii superioare.