Imediat ce s-au deschis uşile Casei de Cultură a Sindicatelor din Oradea, sute de persoane s-au îndreptat spre standurile celor 58 de firme care şi-au prezentat oferta de locuri disponibile. Printre cei care s-au interesat de un loc de muncă s-a aflat şi Laviniu Praja, un tânăr de 22 de ani, absolvent al Facultăţii de Protecţia Mediului. Îşi doreşte să se angajeze în domeniul pe care l-a studiat, dar ştie că are de depăşit un obstacol.
"Problema este cu experienţa. Noi, tinerii absolvenţi, ducem lipsă de experienţă, dar încercăm. Să vedem!"
Ca să-i ajute pe tinerii fără experienţă, unele firme au venit cu o propunere.
"Noi oferim atât programe de training. Le punem la dispoziţie această informaţie; avem şi programul de entry level special pentru studenţi şi, bineînţeles, dacă ei îşi fac treaba exact cum trebuie şi noi la rândul nostru îi vom răsplăti pe măsură", a precizat Andrea Popa, directorul de resurse umane al unei companii.
Chiar dacă bursa locurilor de muncă a fost dedicată celor cu studii superioare, absolvenţii au reclamat faptul că oferta pentru ei a fost restrânsă.
"- Aţi găsit ceea ce căutaţi?
- Nu prea...
- Ce anume căutaţi?
- Post de contabil. Am terminat masterul."
"E foarte uşor sunt joburi pentru oameni care-s mai necalificaţi sau calificaţi", a observat alt tânăr.
Pe lista posturilor oferite de firmele prezente la Bursa Locurilor de Muncă s-au regăsit slujbe de ingineri, economişti sau arhitecţie, dar şi de muncitori necalificaţi, chelneri ori agenţi de securitate.
"Pretenţiile, respectiv aşteptările pe ambele părţi sunt mari; rolul nostru este să le aducem în acelaşi loc ca ele să se regăsească. Viitorii salariaţi îşi găsesc un salar bun, condiţii de muncă bune, angajatorii îţi doresc personal calificat", a declarat Csaba Bekesi, directorul AJOFM Bihor.
În Bihor sunt aproximativ 10 mii de şomeri, iar rata şomajului în judeţ este de sub 4 procente.
Reporter: Gabriel Bonaciu
Operator: Gabor Szilagyi
Editor web: Adrian Laboş