Andrei este elev în clasa a VIII-a la o şcoală din Oradea. Folkoseşte calculatorul de aproape 10 ani şi recent a primit de la părinţi un telefon mobil performant. E conştient că e dependent de tehnologie şi nu poate renunţa la ea.
"Încă din clasele I-IV mă documentez de pe internet; aşa am ajuns să fiu destul de important, să ştiu multe chestii în afara orei."
"La şcoala Dacia din Oradea copiii provin majoritatea din familii foarte bune, cu venituri bune şi cam toţi au acasă calculator, laptop, tabletă, telefoane", spune Carmen Băican, profesoară de informatică.
La aproape 25 de kilometri de Oradea, în satul Tăşad studiază Sergiu, şi el elev în clasa a VIII-a. Tânărul e fascinat de tot ce înseamnă tehnologie, însă abia acum trei ani s-a bucurat de primul său calculator.
"Ne ajută la şcoală. Dacă avem un referat la şcoală, scriem. Ne ajută să scriem mai bine, să luăm o notă mai bună", explică Sergiu.
Mai mulţi copii din clasa lui şi-au cumpărat computer prin programul Euro200, dar au o problemă: nu sunt conectaţi la internet.
"- De ce ţi-ai dori un calculator acasă? - Ca să mă joc la calculator, la jocuri, să ascult muzică."
"Un calculator în cazul nostru îi ajută să depăşească anumite lipsuri şi carenţe pe care poate unii nu le simt, dar aici se simt", spune Florica Anca Şandra, directoarea Şcolii Gimnaziale nr. 1 din Drăgeşti.
Programul se adresează celor înscrişi în învăţământul de stat şi care au până în 26 de ani. Părinţii acestora depun o solicitare la şcoala unde învaţă copiii, iar dacă îndeplinesc toate condiţiile primesc un tichet în valoare de 200 de euro cu care îşi pot cumpăra un computer de la distribuitorii autorizaţi.
"Acest ajutor se acordă doar o singură dată, iar venitul minim nu trebuie să depăşească 150 de lei pe membru de familie", a detaliat Claudiu Demian, purtătorul de cuvânt al IŞJ Bihor.
Anul acesta, 253 de elevi din Bihor au beneficiat de tichetele oferite prin programul Euro 200. Doar opt dintre ei sunt din oraşe.
Reporter: Diana Grad
Operator: Constantin Gheorghiţă
Editor web: Adrian Laboş