Capabil să transmită în timp real tot ceea ce vede, acest robot a fost realizat de Flaviu Birouaș, un absolvent al Universității din Oradea. Tânărul a construit mașinăria astfel încât să poată fi controlată din fața calculatorului.
"Poate fi programat să facă o multitudine de sarcini. În momentul de față are un program de teleoperare; se poate conduce de la distanță prin wireless și mai avem și posibilitatea să primim un live stream video."
Alt grup de studenți au lucrat la "pneumobile", mașini de mici dimensiuni care funcționează cu aer comprimat.
"Aceste automobile cuprind în întregime domeniul de megatronică. Reprezintă totul: de la mecanică, pneumatică, electronică și programare, deci în principiu e tot ce am învățat", explică Arnold Nilgesz, masterand al Universităţii din Oradea.
Aceste invenţii s-au numărat printre cele aduse în Sala Polivalentă a Universităţii din Oradea. Au fost admirate şi testate de curioşii care au venit la "Noaptea Cercetătorilor". Vizitatorii au avut ocazia să tragă la ţintă cu arme laser.
"Noaptea cercetătorilor se află la a treia ediție la Universiatea din Oradea și scopul acestei manifestări este de a populariza munca noastră de cercetare", susţine Mircea Ursu, fizician. Este completat de sociologul Adrian Hatos: "Este foarte bine că promovăm știința în toate felurile ei, în toate domeniile ei și mai ales în rândul copiilor."
"Noaptea Cercetătorilor" este un proiect inițiat de Uniunea Europeana și anul acesta se află la cea de a 10-a ediție. Evenimentul se desfăşoară în aceeași zi în toate țările membre și afiliate.
Reporter: Mariana Gurgu Operator: Constantin Gheorghiță