În România, alocaţia acordată de statul român pentru fiecare copilnu depăşeşte 42 de lei, adică sub 10 euro. Cu aceşti bani pot fi cumpărate 5 caiete de română, 5 caiete de matematică şi un stilou ieftin. Sau poate fi cumpărat un stilou mai scump, cu 37 de lei, şi rămân bani de cel mult un bloc de desen.
Lucrurile stau cu totul altfel când vine vorba de românii care lucrează în străinătate şi ai căror copii au rămas în România. Daniel Mezea lucrează în Italia şi are doi copii în ţară. Fiecare din fii săi primeşte o alocaţie de 10 ori mai mare şi asta pentru că tatăl lor a făcut demersurile ca statul italian să îi plătească drept ajutor o sumă la nivelul celei din Peninsulă. A aşteptat aproape trei luni pentru aprobarea dosarului, dar spune că merită.
„Făcând o comparaţie între Italia şi România, unde în Italia primeşti 100 de euro, în România, nici 10 - este o diferenţă mare", spune Daniel Mezea.
Autorităţile române spun că numărul celor care solicită astfel de alocaţii din partea altor state din Uniunea Europeană a crescut în ultimul an. De la începutul anului, Agenţia de Plăţi şi Inspecţie Socială Bihor a înregistrat 574 de astfel de cereri. „În primul semestru al anului 2013, am înregistrat o creştere cu 25% a acestor cereri, ceea ce înseamnă că mai mulţi părinţi lucrează în statele membre cu forme legale de muncă", explică Felix Cozma, directorul executiv al Agenţiei de Plăţi şi Inspecţie Socială Bihor.
Şi alte state europene acordă alocaţii mai mari decât România pentru fiecare copil aflat în întreţinere. În Marea Britanie părinţii primesc 27 de lire pe săptămână pentru fiecare copil, iar în Germania alocaţia variază între 130 şi 370 de euro, în funcţie de numărul de membri ai familiei. Românii care solicită aceste alocaţii vor primi o diferenţă de la 42 de lei, cât este alocaţia în România, până la nivelul alocaţiei din ţara în care lucrează.