Picturile au fost descoperite în sala festivă a Palatului de Justiţie din Oradea. Reastauratorii spun că au fost realizate în ulei în 1898, an în care a fost ridicată clădirea. Una din cele patru lucrări, care au fost acoperite cu zugrăveală, o întruchipează pe zeiţa Justiţiei, alta pe un arhanghel cu stema Oradei. A treia înfăţisează doi îngeri cu stema Comitatului Bihorului, iar a patra reprezintă un cărturar.
"S-a contactat o firmă specializată, atestată de Ministerul Cultelor care a făcut investigarea picturilor şi acum se ocupă de restaurarea lor", spune Adrian Calamar, managerul adjunct al proiectului.
"Starea lor era foarte degradată. Au fost restaurate după principiile restaurării - să păstrăm cât mai mult din original. A durat cam o lună, o lună şi jumătate procesul", spune Szakacs Tamas, restaurator.
Munca restauratorilor nu este uşoară pentru că orice manevră nepotrivită poate distruge şi mai mult picturile. Două dintre ele au fost aduse la forma originală iar celelalte două vor fi restaurate în următoarele săptămâni.
"Restauratorii care refac picturile din palatul de justiţie din Oradea sunt la înălţime, la propriu. Ei lucrează pe schele înalte de 20 de metri şi reconstituie, cu migală, picturile monumentale, care vor avea o formă cât mai apropiată de cea originală", a observat Florina Fofiu, reporter Digi24 Oradea.
"Este o pictură într-o factură neorenascentistă, care trimite oarecum - prin monumentalitatea formelor şi prin culorile pastelate şi fără prea multe detalii - la perioada Pierro della Francesca", a explicat Ramona Novicov, istoric de artă.
În Palatul de Justiţie din Oradea au mai fost restaurate şase inscripţii ale unor foşti minişti al justiţiei. Lucrările de renovare a clădirii au început în urmă cu trei ani şi costă 54 de milioane de lei. Muncitorii au restaurat atât faţada cât şi interiorul iar după finalizarea lucrărilor clădirea va adăposti Judecătoria Oradea, Tribunalul Bihor şi Curtea de Apel Oradea.
Reporter: Anca Deac
Operator: Constantin Gheorghiță