Subvenție plătită morților. În 2013 APIA Bihor a plătit ajutor pe suprafețe agricole unor persoane decedate

Data publicării:
apia

În 2012, Ioan Colța a încheiat un contract pe cinci ani cu tatăl său, prin care se angaja să lucreze cele aproape trei hectare deținute de acesta. Pe baza actului, a încasat în fiecare an de la APIA subvenția pe suprafață. Chiar dacă tatăl său a murit la începutului anului, documentul i-a oferit fiului posibilitatea să primească ajutorul și în 2015.

"Acum, în 19 februarie s-a dus, noroc că am avut asta. Dacă nu, trebuia să fac succesiunea și să dovedesc fiecare parcelă de pământ ca moștenitor, cumpărător. În caz contrar nu pot dovedi de unde am pământul", explică Ioan Colţa. 

Dacă în acest caz urmașul proprietarului terenului s-a îngrijit să aibă toate actele necesare pentru a primi subvenția de la APIA, nu același lucru s-a întâmplat în alte situații.

"Curtea de Conturi a sesizat că s-a acordat sprijinul la 7 decedați. Sprijinul respectiv a fost recuperat de la moștenitori", susţine Florian Pavel, directorul APIA Bihor.

O posibilă explicaţie a acestei situaţii o dă Ioan Merce, șeful biroului APIA Oradea: "Pot să ajungă și la persoane decedate dacă persoanele respective au depus cerere, iar apoi decedează, dar în termen de 15 zile nimeni nu a venit să anunțe APIA de deces."

"Ar trebui autoritățile să-și facă datoria să verifice să nu se mai întâmple așa ceva", spune un fermier. Ceea ce funcționarii promit că vor face din acest an, promite directorul APIA Bihor: "Vor legitima fermerii astfel încât la dosarul fiecăruia să se regăsească copie după buletinul fermierului a împuternicitului sau procura notarială."

"Începând cu 2015 trebuie să depună actele doveditoare: titlu de proprietate, actul de moștenire sau de succesiune, adeverința de la primărie cu suprafața utilizată", completează Ioan Merce, șeful biroului APIA Oradea.

Alături de o copie a registrului agricol, un cont bancar și o declarație pe proprie răspundere, proprietarul terenurilor trebuie să depună documentele personal, online sau prin reprezentant.

Anul acesta fermierii care dețin suprafețe între 1 și 5 hectare primesc o subvenție mai mare cu cinci euro pe hectar. Pentru cei care lucrează până la 30 de ajutorul crește cu 40 de euro pe hectar.

subvenția pe suprafață - între 119 și 400 de euro pe hectar
1-5 ha - subvenția crește cu 5 euro/ha 
5-30 ha - subvenția crește cu 40 euro/ha

Potrivit estimărilor, aproape 40 de mii de solicitanți vor depune dosarele la sediile APIA din Bihor între 15 aprilie și 15 iunie. 
Din acest an, fermierii vor depune o singură cerere pentru toate formele de sprijin care se derulează prin Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură.

Reporter: Bogdan Costea
Operator: Robert Rezmuves

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
S-a născut în închisoare, iar acum doctorii i-au mai dat o lună de trăit. Băiatul suferă de...
Digi FM
Mircea Bravo, adevărul despre câți bani câștigă din Youtube și Facebook
Pro FM
Managerul lui John Legend rupe tăcerea. Experiența „terifiantă” pe care a avut-o la una dintre petrecerile...
Film Now
Semnele timpurii de demență date de Bruce Willis nu au fost luate în seamă: "Nici într-un milion de ani nu...
Adevarul
Scapă de colesterol cu patru alimente și secretul celor 150 de minute
Newsweek
Cine a luat 60 lei în plus la pensie și în octombrie? De ce alți 2000000 pensionari nu au luat nimic
Digi FM
Reacția cântăreței Irina Rimes după ce mai mulți influenceri au luat bani ca să-l promoveze pe rivalul Maiei...
Digi World
O asistentă a dezvăluit cele mai comune regrete pe care le aveau pacienții aflați pe patul de moarte
Digi Animal World
Imagini virale cu un pelican care încearcă să mănânce un pui de Capibara: „Se uită la el de parcă nu ar fi...
Film Now
“Acum ar fi scandalos”. Ce i-a cerut managerul lui Reese Witherspoon să facă pentru a primi rolul din “Blonda...
UTV
Bradley Cooper si Irina Shayk au sarbatorit Halloweenul alaturi de fiica lor in varsta de 7 ani