O ţigară pe care nu o fumezi poate fi un prim pas spre o viaţă mai sănătoasă, cred tinerii de la mai multe asociaţii studenţeşti ale Universităţii din Oradea. Ei au ieşit vineri în centrul oraşului şi au încercat să îi convingă pe fumători ca în locul unei ţigări să mănânce un fruct proaspăt.
"Încercăm să negociem cu cei fumători oarecum, să le oferim un măr sau o pastă de dinţi în schimbul câtorva ţigări, bineînţeles, acesta fiind un pas mic în a-i ajuta să se lase de fumat", spune Attila Ţobor, organizatorul acțiunii.
"Trebuie tras un semnal de alarmă, pentru că nu este în regulă ca şi noi, cei care nu suntem fumători, să inhalăm totuşi fumul de ţigară."
Există şi cazuri fericite care au reuşit să renunţe la viciu după zeci de ani de fumat.
"- Până săptămâna trecută am fumat. De 40 de ani am fumat. M-am lăsat.
- Şi din ce cauză aţi decis după atâţia ani să vă lăsaţi?
- Mă simt mult mai bine aşa."
"Incidenţa cancerelor bronho-pulmonare în ultimul timp a crescut destul de alarmant în rândul persoaneloir fumătoare, şi nu numai cancerelebronho-pulmonare, apar şi boli cardio-vasculare determinate de acest viciu", atrage atenția Marian Raţ, medic rezident la Direcţia de Sănătate Publică Bihor.
"Din cauza fumatului, ph-ul salival se modifică, iar astfel apare tartrul, de acolo apar gingivitele, parodontitele, şi multe alte afecţiuni dentare", completează Paula Paşca, preşedintele Asociaţiei Studenţilor Stomatologi din Oradea.
Conform datelor publicate de Societatea Română de Pneumologie, în România aproape jumătate dintre bărbaţii şi 25 la sută dintre femeile peste 15 ani fumează în mod regulat, iar peste 90 la sută dintre adolescenţi sunt expuşi fumatului pasiv.
reporter: Orsolya Nagy
operator: Darius Pop
editor web: Adrian Laboș