Distracție, muzică, dans și voie bună. De toate acestea au avut parte orădenii care au trecut duminică, la orele amiezii, prin Pasajul Vulturul Negru. În organizarea Consiliului Județean Bihor, două ansambluri folclorice din comunele Borș și Biharia au prezentat dansuri și cântece specifice locului, dar și un obicei foarte vechi, cel al stropitului fetelor.
Tradiția care se păstrează și în zilele noastre presupune ca feciorii din sat să iasă pe străzi și să le stropească pe tinerele din localitate cu găleți de apă proaspătă, semn al dragostei și purității.
„Pentru mine este foarte important să păstrăm tradițiile, să păstrăm ce au avut străbunicii și bunicii care an de an mergeau la stropit și erau o comunitate unită”, spune una dintre membrele ansamblurilor folclorice.
„Stropitul care, de fapt, se practică în a doua zi de Paște, adică lunea. Această tradiție se păstrează și astăzi, chiar dacă apa a fost înlocuită cu (...) parfumul”, a povestit Kéry Hajnal, consilier județean.
Spectacolul a fost văzut de pe margine de zeci de curioși.
„Având în vedere că este vorba de Paște și de stropit, văd că suntem stropiți destul de tare și de sus de către Dumnezeu, așa că am ajuns în interior în Pasajul Vulturul Negru și dorim să continuăm această tradiție și să o diversificăm an de an”, a spus Sandor Pasztor, președintele CJ Bihor.
Evenimentul a ajuns la cea de-a doua ediții și a fost organizat în cadrul Târgul de Paște deschis în aceste zile în Piața Unirii din Oradea.
Reporter: Claudiu Mihuț
Operator: Norbert Hegedus