Demarată în urmă cu două luni, campania împotriva violenţei în şcoli s-a încheiat cu o serie de acţiuni prin care tinerii au atras atenţia asupra agresiunilor din şcoli.
"Reprezintă finalitatea campaniei anti-bullying pe care am început-o acum 2 luni şi care, în momentul de faţă a însumat 1.600 de elevi. Se desfăşoară activităţi care să sensibilizeze pe toţi trecătorii şi nu numai pentru a încerca să facem binele, binele tuturor", a explicat Alexandru Stoica, directorul Liceului "Don Orione" din Oradea.
"Stop Bullying înseamnă Stop răutăţilor şi noi, la Don Orione, încercăm să promovăm acest lucru, pentru că noi putem aduce schimbarea şi la noi se întâmplă aceste fenomen şi încercăm să-l face, să dispară."
"- Am venit cu şcoala, dar oricum aş fi vrut să mă implic, pentru că eu am participat şi la filmuleţ şi vreau să fiu alături de colegi.
- Ce-ai înţeles din toată campania?
- Că nu trebuie să fim bullying, trebuie să fim anti- bullying."
Fenomenul care abordează problema violenţei verbale sau fizice şi a abuzului emoţional este tot mai des întâlnit printre elevi. Efectele pot fi extrem de grave şi pot duce la depresie, frică sau chiar gânduri suicidale. În campanie au fost implicaţi şi tineri care studiază psihologia.
"Prin astfel de acţiuni reuşim cumva şi să atragem atenţia asupra riscului fenomenului şi să reuşim cumva să îndreptăm politicile educaţionale către o mai mare atenţie acordată acestui fenomen", susţine conf. univ. dr. Marius Drugaş, directorul Departamentului de Psihologie.
Anul trecut, peste 1.200 de apeluri înregistrate la Telefonul Copilului au făcut referire la fenomenul bullying. Cel mai multe cazuri au fost semnalate de băieţi.
Reporter: Anca Deac
Operator: Florin Lucuţa