Muncitorii au început să taie stejarii din Piaţa Unirii înainte de prânz. Totul spre nemulţumirea trecătorilor.
"Sunt pomi sănătoşi şi am văzut şi mai încolo trunchiul gros, frumos, e ceva catastrofă. Ruşine, atâta pot să spun."
"Mi se pare că e execrabil că se taie aşa în disperare orice copac. Era singurul aspect verde în centru."
Primăria se apără şi spune că Agenţia pentru Protecţia Mediului Bihor şi-a dat acordul pentru proiectul de amenajare a Peţei Unirii, care prevede tăierea tuturor arborilor din zonă.
"Tăierile de arbori în Piaţa Unirii sunt tăieri autorizate, se desfăşoară legal în baza autorizaţiei de construcţie care este avizată de Agenţia de Mediu şi a autorizaţiei de tăiere eliberată de Direcţia Tehnică din Primăria Oradea, cu acordul celor de la ITRSV", a declarat Ilie Bolojan, primarul municipiului Oradea.
"- Agenţia pentru Protecţia Mediului Bihor a recomandat prin punctul de vedere emis păstrarea şi integrarea acestora în noul proiect de amenajare.
- Deci nu a dat aviz favorabil tăierii acestora?
- Nu am dat aviz favorabil pentru tăierea acelor 10 stejari", a precizat Loredana Ţîrţ, purtătorul de cuvânt al Agenţiei pentru Protecţia Mediului Bihor.
La rândul său, Ionel Ban, director de producţie RER Ecologic Service, a declarat: „La solicitarea constructorului din Piaţa Unirii noi am primit comanda acestora, le-am recomandat să solicite autorizaţie pentru tăierea acestor arbori, s-a primit am înţeles azi la ora nouă, după care am trecut la executarea operaţiunii."
"Am identificat încălcarea a două legi, fapt pentru care se vor aplica sancţiuni care pot fi cuprinse între 10 mii de lei şi 100 de mii de lei pentru aceste fapte", a anunţat Monica Crişan, purtătorul de cuvânt al Gărzii de Mediu Bihor.
Conform proiectului de reamenajare a Pieţei Unirii, în zonă vor fi plantaţi 137 de arbori ornamentali.
Reporteri: Florina Fofiu, Laura Breb, Gabriel Bonaciu
Operatori: Tiberiu Catrişcău, Florin Lucuţa, Gabor Szilagyi
Editor web: Adrian Laboş