Steagul devenit celebru în timpul revoluţiei din 1989 a fost arborat în cadrul unui flash-mob la care au participat aproximativ 50 de susţinători ai fostului pastor.
"Ridicăm steagul românesc, decupat de simbolul comunismului, în chiar semn al libertății românești și al biruinței nostre cu 25 de ani în urmă", a declarat Laszlo Tokes.
"În decembrie 1989 la București, la Timișoara și în întreaga țară steagul decupat a devenit simbolul libetății, dar și simbolul solidarității și al jetfei", spune Zsolt Szilagyi, șef de cabinet europarlamentar.
În urmă cu câteva zile, pe 23 decembrie, prefectul de Bihor îi cerea lui Tokes să arboreze steagul României pe sediul biroului său de europarlamentar.
"Îi cer domnului Tokes pe această cale, aşa cum a spus, la 25 de ani de la Revoluţie, să intrăm înt-o normalitate, şi mai mult decât normalitate, să respectăm cu toţii legea: drapelul României să fie arborat pe frontispiciul clădirii în care domnia sa are cabinetul de europarlamentar al Republicii Ungaria. Drapelul României este drapelul tricolor, nu găurit, nu cu stemă, nu cu nimic altceva."
"De fapt, prin interzicerea arborării steagului libertății românești exprimă sentimentul defăimător și negativ față de idealurile luptei noastre cu 25 de ani în urmă", este de părere Tokes.
Potrivit legii 75/1994 privind arborarea steagului naţional, este considerată infracţiune "arborarea drapelului României de altă formă, cu alte dimensiuni, alte modele şi cu altă intensitate a culorilor decât cele stabilite potrivit legii". Amenda în acest caz este cuprinsă între 2.000 şi 10.000 de lei.
Evenimentul s-a încheiat cu intonarea unui psalm. Laszlo Tokes intenţionează să păstreze steagul decupat la balconul biroului său atât timp cât îi vor permite autoritățile locale.
Reporter: Mariana Gurgu
Operator: Robert Rezmuves
Editor web: Adrian Laboş