La doar 9 kilometri de comuna sătmăreană Vama se află stațiunea Băile Puturoasa, unde generaţii întregi şi-au tratat reumatismul cu ajutorul curelor sulfuroase. Localnicii își amintesc cât de bune erau tratamentele oferite.
"Băile erau foarte bune. Prin '60, '62, '65, ele s-au perindat foarte mult pe la OJT și pe la Cooperativa de Consum, în multe părți, dar erau tot la vană, nu era și bazin."
După 1989, staţiunea înființată de contele Tolvai Gabor, la începutul secolului al XIX-lea, a dispărut de pe harta turistică a României.
"După Revoluție, după ce s-a constituit dreptul de proprietate fostul proprietar, foștii proprietari de fapt de acolo au vândut proprietatea respectivă. La început a fost o activitate să zicem așa mai slabă iar pe urmă s-a restrând definitiv activitatea", spune Dumitru Man, secretarul comunei Vama.
Ajunse aproape o ruină, Băile Puturoasa și-au găsit salvarea într-un tânăr antreprenor.
"Dânsul a căutat o finanțare pe fonduri europene și a găsit-o la Grupul de Acțiune Locală Țara Oașului, care l-a sprijinit cu suma de 162 de mii de euro, partea dânsului de cofinanțare fiind de 28 de mii de euro", explică Vasile Corodan, administratorul public al comunei Vama.
Investitorul a construit un centru de recreere și recuperare cu bazine interioare, saună și sala de fitness. În plan are şi dezvoltarea unui complex cu hotel și restaurant, pentru că turiştii au început să vină atât din ţară, cât şi din străinătate.
"Vin deoarece aici apele ajută foarte mult. Este cea mai concentrată în hidrogen sulfurat din România și ajută la reumatism, la boli, la ORL, respiratorii, dermatologice", spune Ana Balog, recepționieră la Băile Puturoasa.
Cât pe ce să își piardă farmecul de odinioară a fost și cabana Valea Măriei. Situată în vecinătatea comunei Vama, construcția atrăgea înainte de 1989 turişti români și străini. Zona în care e amplasată oferă izvoare de apă minerală și termală.
"A intrat în paragină acum 16 ani, după aceea a fost cumpărată de un investitor care nu a făcut nimic la ea. A vândut mai departe și a fost cumpărată de noi, iar noi am vrut să reabilităm numele acesta de Valea Măriei", povesteşte Crina Crișan, directorul hotelui Valea Măriei.
Reabilitarea s-a făcut pe vechea fundație a cabanei şi au fost păstraţi pereții din piatră. În ultimii ani, pe lângă hotel s-au construit bazine interioare și exterioare, saune, jacuzzi și un restaurant cu o capacitate de 300 de locuri.
La fel ca și în Băile Puturoasa, administratorii complexului Valea Măriei vor să readucă Țara Oașului pe harta turismului românesc prin proiecte îndrăznețe.
Reporter: Diana Grad
Operator: Robert Rezmuves