Pentru ca elevii să aibă parte de condiţii identice cu cele din timpul examenului de Bacalaureat, conducerea liceului "Onisifor Ghibu" din Oradea a dotat toate sălile cu camere de supraveghere.
"Sălile de clasă sunt echipate cu calculatoare, laptopuri, cu camere de supraveghere video. Colegii asistenți, comisia este instruită. A făcut pregătirea. Azi participă 240 de elevi, 123 din clasele a XI-a și 117 din clasele a XII-a", spune Ioan Pirtea, directorul liceului "Onisifor Ghibu" din Oradea.
Înainte de venirea subiectelor, fiecare elev îşi avea propriile preferinţe.
"Mi-ar plăcea să îmi cadă Tudor Arghezi. La asta m-am pregătit cel mai bine pe parcurs."
"Eminescu vreau să îmi cadă. În rest, nimic. Nu îmi e frică de nimic."
Mai puțini mulțumiți că se află în sala de examen au fost elevii de clasa a XI-a.
"Nu știu ce o să îmi pice, nu știu ce o să fie și cum sunt numai clasa a XI-a mi se pare cam prematură această evaluare."
Subiectele au fost împărțite în funcție de profilul la care studiază elevii. Daca la primul subiect liceenii au rezolvat cerințe formulate pe baza unui fragment dintr-o poezie, la cel de-a doilea au avut de compus un text argumentativ. La punctul trei li s-a cerut sa redacteze un eseu.
8500 de elevi sunt testaţi în această săptămână. Dintre ei 4100 sunt elevi de clasa a XII-a.
"Elevii de clasa a XI-a vor susține trei probe: limba și literatura română, probă scrisă, limba și literatura maternă, proba obligatorie a profilului iar cei de clasa a XII-a vor avea cu o probă în plus, proba la alegere a profilului și specializării", spune Claudiu Damian, purtătorul de cuvânt al IŞJ Bihor.
Rezultatele se vor afișa în 18 martie. La simularea examenului de Bacalureat de anul trecut promovabilitatea a fost de 40,68%.
Reporter: Diana Grad
Operator: Gabor Szilagyi