Doina Bitea locuieşte în satul Saca, de lângă staţiunea Stâna de Vale, şi culege afine în fiecare vară de mai bine de 15 ani. O parte din fructele de pădure o păstrează pentru iarnă, dar cele mai multe ajung să fie vândute. Pentru asta are nevoie de un pieptene special adaptat pentru culesul afinelor.
"Înainte se culegeau doar cu mâna. Încet încet au apărut pieptenii de lemn şi acum aceştia din electrozi. Sunt mai eficienţi, mai productivi", spune femeia.
La fel ca Doina Bitea, sute de culegători cutreieră munţii în acestă periodă pentru a-şi completa veniturile din vânzarea afinelor.
"Pe panta muntelui venim pe la ora 5 de acasă şi stăm vreo cinci ore", spune Elena Budău.
"Sunt foarte bune pentru oameni, sunt sănătoase. Sunt stropite doar cu roua de sus, din cer. Cu altceva nu sunt stropite, sunt adevărate, sunt ecologice", le laudă Radu Tinca.
Multe dintre afine sunt vândute direct în pieţele din Beiuş şi Oradea cu preţuri cuprinse între 10 şi 15 lei kilogramul.
"Se poate face şi compot şi gem. Mâncăm cu zahăr, la prăjitură. Sirop mai facem cu apă minerală."
Sezonul culesului de fructe de pădure durează până la începutul lunii august.
reporter: Bogdan Costea operator: Constantin Gheorghiţă editor web: Adrian Laboș