Ștafeta Veteranilor a ajuns, miercuri după-amiază, la Oradea. A fost adusă de alergătorii din Arad și predată colegilor care au plecat apoi spre Carei. Este locul unde orădenii s-au întâlnit joi dimineață cu echipele care au venit pe celelalte două trasee. Pe parcursul a mai bine de două săptămâni, sute de alergători au purtat ștafeta veteranilor pe trei trasee în lungime de 3300 de kilometri.
Steagul României a fost predat în Piața Unirii de către Sorin Staicu, militarul care a parcurs în alergare drumul dintre Arad și Oradea. În orașul de pe Criș ștafeta a fost preluată de ultramaratonistul Ioan Levente Polgar.
"Sunt mândru că (n.r.- ștafeta) a plecat cu mine de la Timișoara la Caransebeș și de la Caransebeș la Drobeta-Turnu Severin și la fel de mândru sunt pentru că ieri dimineață (miercuri - n.n.) la ora 2 am plecat din Deva și am ajuns aseară, la 17:30, la Arad", a spus Sorin Staicu.
"În ștafeta asta se află de fapt încrederea, priceperea sportivă, îndemânarea oamenilor și mesajul.
Eu o iau și o duc la Carei ca o flacără, consider ca o flacără olimpică, dar este o flacără a speranței, o flacără a respectului", a declarat Ioan Levente Polgar, ultramaratonist.
Ștafeta Veteranilor a pornit din Tulcea, Giurgiu și Timișoara, pe trei trasee cu o lungime totală de 3300 de kilometri parcurși de peste 300 de militari și civili.
De la Oradea a fost dusă până la Carei de doi alergători și trei bicicliști.
"Am lucrat zece ani în armată, sunt colegă cu mulți dintre "Invictuși". Mă determină cei care luptă acolo în Afganistan, cei care au rămas cu membre amputate", a explicat Mihaela Suciu, alergătoare.
"Noi cred că avem o datorie: să le spunem, și știți, este în București, lângă Cotroceni, o statuie și așa de frumos scrie un mesaj pe ea: "Spuneți generațiilor viitoare că noi am făcut sacrificiul suprem". Noi astăzi mai facem vreun sacrificiu?", se întreabă Ioan Levente Polgar.
Evenimentul a fost organizat de Asociația Invictus România, care sprijină militarii răniți pe teatrele de operațiuni să participe la Jocurile Invictus. La ediția din acest an de la Sydney s-au înscris 15 militari români.
"Vrem să educăm generațiile viitoare și actuale în ceea ce privește respectul față de eroi, respectul față de veterani, respectul față de cei care au sacrificat ceva ca noi să existăm astăzi. Un alt obiectiv al nostru este de a sprijini luptătorii noștri răniți care se pregătesc să meargă la Invictus Games", a declarat Patrick Luca, președinte Invictus România.
La Carei, echipa de la Oradea s-a întâlnit cu cei care au venit pe traseele dinspre Tulcea și Giurgiu.
Ștafeta Veteranilor a ajuns anul acesta la cea de-a V-a ediție.
Reporter: Bianca Firezar
Operator: Florin Lucuța