Spitalul Județean din Oradea, încălzit și ventilat cu energie din pământ

Data actualizării: Data publicării:
UPU 1

Încălzire și răcire cu energie din pământ, la Spitalul Județean din Oradea. Cu ajutorul unei tehnologii moderne, ecologice și economice, noua clădire aflată în construcție, care va adăposti Unitatea de Primiri Urgențe, un laborator și alte săli, va primi energia termică din pământ prin sute de piloți energetici. Spitalul va deveni astfel prima clădire publică din Bihor care va folosi acest sistem.

ACCamera
ACCamera

foto: firma care realizează montarea piloților geotermali

CLICK PE PRIMA FOTOGRAFIE PENTRU A VEDEA CUM VA ARĂTA NOUA CLĂDIRE A UPU ORADEA ȘI SISTEMUL SPECIAL DE VENTILAȚIE

”Se va urmări să se recupereze cele două conducte, cele două țevi tur-retur, colectorul geoenergetic care vor fi colectate la un moment dat și duse în pompa de căldură formând astfel circuitul primar al pompei de căldură.”

320 de aşa-numiţi piloți geotermali conectaţi la pompe de căldură (detalii în clipul video de mai jos) vor asigura încălzirea și răcirea noii clădiri a Unității de Primiri Urgențe de la Spitalul Județean Oradea. Cu ajutorul unei tehnologii moderne, ecologice și economice, sistemul își va lua din pământ energia, transformând solul într-un uriaş acumulator de energie sezonieră. Proiectul a fost gândit de ingineri orădeni și clujeni și pus în aplicare de o firmă orădeană.

”Clădirea în care se extinde UPU și la etaj se vor muta sterilizarea, laboratorul și farmacia, plus un amfiteatru de 175 de locuri, este gândită tocmai în această notă de eficientizare energetică și de aceea soluțiile adoptate la eficientizarea energetică a spitalului au fost transpuse și în proiectarea noii clădiri”, a precizat medicul Gheorghe Carp, managerul spitalului Spitalului Județean din Oradea.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

”Acesta este, practic, primul proiect de anvergură atât al nostru, cât și în România, cu piloți geo-energetici, iar mai mult, este prima clădire din Europa, clădire publică, care va fi monitorizată atât la nivel termic, cât și la nivel structural”, a precizat Horia Ban, administratorul firmei.

Construită pe un teren instabil, clădirea are nevoie de stâlpi de susținere, iar transformarea unuia în pilot energetic costă doar 80 de euro. Investiţia va fi amortizată în scurt timp, iar costurile de termoficare, climatizare şi întreţinere ar urma să scadă semnificativ.

”Eficientizarea energetică garantează cel puțin 40% economie, pentru că vor fi și cele fotovoltaice, deci și consumul de curent va fi influențat, plus încălzirea, plus curentul care s-a folosit pentru aparatele de aer condiționat din saloanele pacienților”, spune managerul spitalului.

În plus, noul corp de clădire nu va avea deloc nici calorifere, nici aparate de aer condiţionat. Încălzirea se va face printr-un sistem similar celui de încălzire prin pardoseală, montat însă în structura de beton. Ventilaţia clădirii se va face centralizat cu recuperare de căldură.

”Aceștia devin piloți geo-energetici și cu ajutorul lor noi putem face două lucruri: să facem încălzirea-răcirea clădirii cu ajutorul pompelor de căldură, dar mai mult pe perioada de iarnă, în timpul perioadei de încălzire a clădirii se, automat în pâmânt se acumulează multă temperatură scăzută, iar aceasta o putem folosi în timpul verii pentru procesul de răcire, în sistem de răcire pasivă, cu un cost foarte, foarte mic, aproape de zero”, susține Horia Ban, administratorul firmei.

”Vom investi peste 20 de milioane de euro atât în reabilitarea corpurilor clădirilor spitalelor, cât și în dotarea cu aparatură. Urmează totodată anul acesta să începem lucrările pentru ambulatoriului care se va construi desupra accesului principal în clădirea actuală și, bineînțeles, vor reabilita termic clădirea pe fonduri europene”, a declarat Anca Grama, purtătorul de cuvânt al Primăriei Oradea.

Noua construcție va costa peste 25 de milioane de lei. Jumătate din bani sunt asigurați printr-un împrumut făcut de Ministerul Sănătății de la Banca Mondială, iar restul din bugetul local. Urmează trei ani de șantiere pentru Spitalul Județean Oradea, dar și pentru cel Municipal, în care vor mai fi investite alte 20 de milioane de euro.

”În paralel cu aceste proiecte, (...) lucrăm la un studiu de fezabilitate pentru realizarea unei parcări supraetajate în imediata vecinătate a spitalului, fiind o zonă aglomerată, ne dorim să realizăm acolo o parcare care să aibă aproximativ 400 și ceva de locuri”, a precizat Anca Grama.

Sistemul termic construit în Oradea respectă prevederile Directivei Europene privind Performanța Energetică a Clădirilor cu consum de energie aproape zero. Această cerință trebuie să fie pusă în aplicare la toate clădirile publice începând cu 2019, iar din 2021 la toate clădirile noi.

Reporter: Bianca Firezar
Operator: Ticu Gheorghiță

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri