Bolnavii de tuberculoză riscă să rămână fără tratament gratuit, drept pe care îl au legiferat prin programul de sănătate care le asigură accesul la medicaţie pe toată durată tratamentului. Finanţarea însă lasă de dorit şi de luni întregi spitalele primesc bani cu picătura sau deloc. Asta se traduce prin stocuri extrem de limitate sau chiar epuizate. "Sinerdolul de 150 de mg îmi lipseşte deja de două săptămâni, iar de la începutul lunii viitoare şi pirazinamida. Deci din cele 4 tuberculostatice, lasând la o parte streptomicina care e numai în regimurile speciale rămân numai cu două, poate şi cu ceva combinaţii." spune dr. Marilena Crişan, medicul coordonar al programului de tuberculoză pe judeţul Bihor.
"Actele adiţionale au fost semnate cu oarecare dificultate, dovadă că acum la sfârşit de martie nu am medicaţia necesară pentru aprilie." completeaza dr. Flavia Groşan, medic primar pneumolog la Spitalul Municipal din Marghita.
Un pacient depistat cu tuberculoză trebuie să urmeze un tratament de minimum sase luni, iar medicamentele costă în jur de 450 de lei pe lună. "În această situaţie lucrurile devin disperate pentru că pacienţii ar trebui să îşi cumpere ei medicamentele. Majoritatea pacienţilor cu tuberculoză pulmonară provine din medii socio economice precare, deci aceşti oameni abia au din ce trăi, darămite să îşi mai cumpere medicamente." sustine dr. Marilena Crişan.
Potrivit unei hotărâri de guvern, abia de la 1 aprilie se va trece la elaborarea şi aprobarea unui nou act normativ referitor la programele de sănătate care să schimbe structura celor actuale. Programul naţional de tuberculoză este cel mai ieftin dintre programele naţionale de sănătate.