De la începutul anului, numărul şomerilor lăsaţi fără indemnizații de șomeri a crescut. Doar în luna septembrie au fost 75 de astfel de persoane. Acestea se prezintă la interviurile cu angajatorii, doar pentru că sunt obligate și refuză să se angajeze.
„Nu este o cifră mare, având în vedere că avem peste 10.000 de șomeri, dar este o măsură pe care o practicăm pentru a veni în sprijinul unei piețe de muncă corect evaluată și să fim un actor corect cu ambele părți", susţine Csaba Bekesi, directorul executiv al AJOFM Bihor.
Refuzul acestor șomeri îi fac pe patroni să apeleze la agenții de ocupare a forței de muncă din alte județe, dar tot fără succes.
„Îi avem pe cei care vin și cer direct o negație cum că profilul lor nu corespunde așteptărilor noastre. Am trimis cereri inclusiv la AJOFM Vaslui, asigurând cazarea acestor persoane care ar fi fost eventual dispuse să vină să muncească. Nu am avut nici măcar un telefon", povesteşte Cătălin Popa, managerul unei companii.
Chiar dacă își pierd banii, cel puţin 250 de lei pe lună, șomerii „pretențioși" rămân la zi cu contribuțiile la sistemul de asigurări de stat. Ceea ce s-ar putea schimba, chiar de luna viitoare, printr-un proiect al Ministerului Întreprinderilor Mici și Mijlocii.
„Cei care refuză locul de muncă oferit de agenția de șomaj își vor pierde ajutorul de șomaj și partea de ajutor social. Oferindu-li-se un loc de muncă în județ, cât și în alte județe unde sunt locuri de muncă, vor primi probabil un beneficiu de deplasare", a declarat Ioan Mintaş, prim-vicepreşedintele CNIPMMR.
Tot pentru a încuraja angajările, statul a demarat un proiect cu fonduri europene în valoare de 600 de milioane de euro. Banii sunt puși la dispoziția firmelor care vor să angajeze personal și cu ajutorul lor pot acoperi atât o parte din salariu, cât și partea de contribuții la stat.
Reporter: Laura Breb
Operatori: Gabor Szilagyi, Darius Pop
Editor web: Adrian Laboş