Din luna iunie, sute de bebeluşi care s-au născut la maternitatea din Oradea nu au fost vaccinaţi împotriva Hepatitei B. Deşi imunizarea este obligatorie, medicii nu au mai avut nicio fiolă de vaccin. Acesta este cumpărat din străinătate, unde puţinii producători fac cu greu faţă comenzilor. Părinţii sunt îngrijoraţi de această criză.
"Îngrijoraţi pentru copilul nostru şi am vrea să se facă ce trebuie."
"Sper să nu îl afecteze cu ceva."
"Bineînţeles că ne îngrijorăm şi bănuiesc că trebuie rezolvată problema cât mai repede, cât mai urgent."
Până la rezolvarea situaţiei, autorităţile medicale au trimis spre medicii de familie doze de vaccin Hexacima, care îl înlocuieşte pe cel făcut la naştere.
"S-au primit de la Ministerul Sănătăţii prin repartiţie un număr de 1350 de doze de vaccin hexavalent, Hexacima. Va acoperi necesarul microcampaniilor desfăşurate în următoarele aproximativ 3 luni", susţine dr. Dorel Ţîrţ, purtător de cuvânt DSP Bihor.
Tratamentul cu acest vaccin se face din două în două luni, la cabinetele medicilor de familie.
"În ultima lună, sunt copii care vin din spital fără vaccinul HBV, antihepatita virală B. În luna a patra fac un vaccin hexavalent care conţine şi vaccinul antiHBV", explică dr. Valentin Pantea, medic de familie.
În schimb, a fost rezolvată problema vaccinului împotriva tuberculozei, care a lipsit o perioadă de la mai multe spitale din ţară. Bihorul a fost ocolit de această criză, spun medicii.
"În luna august s-au mai primit un număr de 9200 de vaccin BCG, vaccin împotriva tuberculozei. Acesta va fi repartizat la maternităţi", spune reprezentantul DSP Bihor. Medicii consideră că acest număr le acoperă necesarul pe un an, în Bihor.
Deşi Ministerul Sănătăţii a promis că va trimite până astăzi 50 de mii de doze de vaccin antihepatic în ţară, Direcţia de Sănătate Publică Bihor nu a primit nicio bucată.
Reporter: Mariana Gurgu
Operator: Gabor Szilagyi
Editor web: Adrian Laboş