Este sărbătoare în rândul comunităţii evreieşti din Oradea. Una dintre cele mai frumoase sinagogi din România a fost inaugurată după mai mulți ani în care clădirea, aflată într-o stare avansată de degradare, a fost supusă unor ample lucrări de restaurare interioară și exterioară. Sinagoga Ortodoxă va putea fi vizitată de turişti; e a doua din oraș care a fost reabilitată și, ulterior, deschisă publicului.
Construită în 1890, în stil eclectic, Sinagoga Ortodoxă din Oradea a fost, timp de câteva decenii, unul dintre locurile de rugăciune ale celor peste 32 de mii de membri ai Comunității evreiești din oraș. Aflată într-o stare avansată de degradare, clădirea a fost supusă unor lucrări complexe de restaurare care au durat opt ani.
"Existența încă a unui patrimoniu estetic decorativ în interiorul sinagogii ne-a permis, pe alocuri, să reconstituim ceea ce înseamnă corpurile de iluminat, vitraliile, sticla colorată din tâmplăriile de feronerie, pictura, dar în același timp marile provocări au fost date și de stabilitatea structurală a clădirii", a explicat arhitectul Cristian Pușcaș.
Clădirea de o frumusețe aparte, cu mii de elemente decorative, aflată aproape de inima orașului, a stârnit admirația celor prezenți la inaugurare.
"Reabilitarea Sinagogii Ortodoxe completează acele monumente care dau valoare de patrimoniu orașului Oradea și ne dau posibilitatea de-a promova turistic ceea ce ne aparține din strămoși", a declarat Angela Lupșea, directoarea Fundației pentru Protejarea Monumentelor din Bihor.
La evenimentul de luni seară au luat parte sute de invitați, printre care și președintele Comunităților Evreiești din România. Aurel Vainer a vorbit despre importanța punerii în valoare a acestui monument istoric.
"Este una din cele mai monumentale clădiri de cult mozaic din România, care se situează foarte aproape de Templul Coral din București. Are o valoare istorică, arhitecturală și mai ales religioasă."
Odată reabilitată, sinagoga va fi deschisă publicului.
"Este o zi mare pentru comunitatea noastră, o zi mare pentru orașul Oradea, pentru județul Bihor. Sinagoga intră, în afară de circuitul religios, intră în circuitul muzeistic, turistic, cultural", a spus Felix Koppelmann, președintele Comunității Evreiești din Oradea.
Sinagoga ortodoxă va fi cel de-al doilea lăcaș de cult ce aparține Comunității evreiești din Oradea, după Sinagoga Neologă, care va fi introdus în circuitul turistic.
Reporter: Anca Deac
Operator: Gabor Szilagyi