Scenariul sumbru al cutremurului prevedea că în municipiul Oradea mișcările telurice au dus la incendii, la avarierea gravă a sistemelor de gospodărie comunală şi la prăbuşirea unor clădiri. În cadrul exercițiului, pompierii au aflat că sunt morți și răniți, iar pe Șoseaua Borșului s-au prăbușit clădirile unei firme și mai multe persoane au rămas prinse sub dărâmături.
Operațiunea de salvare a fost cu atât mai dificilă, cu cât scenariul prevedea că scările interioare sunt prăbușite, iar în curte au căzut la pământ doi stâlpi de transport energie electrică. La etajul trei al unei clădiri a izbucnit un incendiu, o conductă aeriană de transport a apei calde s-a fisurat și s-au înregistrat scăpări de gaze după avarierea unei conducte.
Ca totul să fie extrem de complicat, o persoană era încarcerată într-un autoturism surprins sub dărâmături.
În cadrul acestui exerciţiu complex au fost angrenate echipajele de pompieri militari cu rol de căutare, salvare şi evacuare a victimelor, de descarcerare, de localizare şi stingere a incendiului, de prim ajutor calificat (echipajele SMURD din cadrul subunităţilor), precum şi forţe ale Serviciului de Ambulanţă Judeţean, Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bihor, Inspectoratului de Jandarmi Judeţean şi ale Serviciului Public Judeţean Salvamont- Salvaspeo", a precizat purtătorul de cuvânt al ISU Crișana, lt. Camelia Roșca.
Cei 44 de pompieri mobilizați la exercițiu au intervenit cu o autospecială de descarcerare grea, trei autospeciale de stingere, o autospecială de descarcerare cu punctul medical avansat, o autospecială de lucru la înălţime, o ambulanţă SMURD şi trei autospeciale de primă intervenţie şi comandă.
Exerciţiul coordonat de prim-adjunctul şefului ISU „Crişana", locotenent-colonel Sorin Caba, a urmrit modul de intervenţie şi colaborare în cazul producerii unui cutremur.
editor web: Adrian Laboş
foto: ISU Crişana