Programul Sumal - sau "radarul pădurii", cum mai este cunoscut - este un sistem informatic care generează un cod unic pentru fiecare tăiere. În acest fel, pot fi depistate mai simplu tăierile şi transporturile ilegale. Situaţia este confirmată de poliţiştii şi de silvicultorii din Bihor.
"Introducerea sistemului Sumal a dus poate la dublarea situaţiei de transporturi ilegale", spune Adrian Jurcău, de la Direcţia Silvică Bihor.
(imagini Jandarmeria Bihor)
Numai în luna noiembrie "au fost aplicate 97 de sancţiuni contravenţionale la legea 171/2010, în valoare totală de 118.450 lei şi a fost ridicată cantitatea de 522 metri cubi material lemnos", precizează comisarul-şef Ioana Indrieş, purtătorul de cuvânt al Poliţiei Bihor.
"Lemne de foc în principal, pentru că e perioada de aprovizionare, dar lemne din toate sortimentele pentru că este sezonul tăierilor", completează Adrian Jurcău.
Statistica Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic şi de Vânătoare Bihor indică o dublare a cantităţilor de lemn confiscate în vestul ţării din luna august, când a fost introdus programul Sumal. Dacă anul trecut au fost confiscaţi 2050 de metri cubi...
"În anul 2014 până în luna a XI-a, 4630 de metri cubi tăiate ilegale cu valoare de 1.200.000 de lei. O creştere semnificativă care se datorează intensificării controalelor efectuate", explică Nicolae Timaru, directorul adjunct al ITRSV Bihor.
Locuitorii din zonele împădurite spun că înmulţirea controalelor nu a făcut decât să dezvăluie o situaţie care există de mult timp.
"Trebuiau să facă până acum controalele. De 25 de ani încoace."
"Nu se poate stârpi dintr-o dată acestă caracatiţă acestă mafie a lemnelor. E prea înfiptă, prea înrădăcinată."
Până la Crăciun, poliţiştii desfăşoară o acţiune de combatere a tăierilor ilegale de brazi, denumită scutul pădurii. În cadrul acesteia, numai în Bihor au fost confiscaţi peste 370 de pomi de Crăciun.
Reporter: Bogdan Costea
Operator: Robert Rezmuves
Editor web: Adrian Laboş