Potrivit șefului CAS Bihor, Casa Națională și casele județene de asigurări de sănătate s-au împotmolit în procesul de recuperare al sumelor care au fost decontate pentru centrele de permanență.
"Medicii de familie sunt nevinovați. Singurul care este vinovat este Casa Națională. Așa se zice că ei au greșit normativele, că au fost două cifre scrise diferit", spune dr. Ionuț Gheorghe, președintele CJAS Bihor. "Nici ei la nivel național nu știu ce să facă, la momentul acesta cu medicii din centrele de permanență. Nu pot să le rețin din plăți."
Paradoxal, anul acesta au intrat cel mai mulți bani în conturile Casei de Asigurări de Sănătate Bihor, comparativ cu situația din anii precedenți. Cei mai mulți au fost direcționați însă spre plata medicamentelor unde se înregistrau întârzieri mari, dar s-a ajuns la zi și cu alte probleme.
"Nu mai există listă de așteptare pe oncologie. De asemenea, au fost eliminate listele de așteptare pentru tratamentul hepatitei B și C și nu există liste de așteptare pentru dispozitive", susține șeful CAS Bihor.
Cei care mai trebuie să aștepte sunt bolnavii care au cerut decontarea serviciilor medicale efectuate în străinate. Aici, la nivel național, s-a reușit plata a numai 33 de milioane de euro, dintr-un total de 168 de milioane. În schimb spitalele pot respira. Finanțarea nu e îndestulătoare, dar totuși va exista una pentru noiembrie și decembrie.