Chiar dacă se găsesc din abundenţă în toate pieţele, legumelor şi fructelor sunt mai scumpe in comparatie cu aceeaşi periaodă a anului trecut. Producătorii spun că, pretul e raportat la costul de producţie care a crescut mai mult din cauza secetei .
"Benzina a crescut, cheltuielile-s mari, seminţele-s mai scumpe. Cheltuiala noastră-i mare", spune Leontina Ursu, producator agricol.
"Preţul într-adevăr din statisticile care au fost comunicate, preţul la legume şi fructe în această perioadă este ceva mai mare faţă de perioadele trecute.Seceta şi-a pus amprenta pe mai multe produse, sigur am avut multe diminuări de produse la cereale şi la legume şi fructe", spune Ioan Stefan, directorul Directiei Agricole Bihor.
Preţul legumelor de sezon este chiar şi cu trei lei mai mare faţă de cel obişnuit. Astfel, legătura de ridichi este trei lei, kilogramul de spanac şapte lei, salata verde se vinde cu doi lei cincizeci sau trei lei, iar kilogramul de cartofi cu doi lei cincizeci.
Cei care doresc cu-adevărat să ţină post spun că nu preţul va sta în calea purificării trupului şi a sufletului.
"De multe ori este pentru unii o problemă postul, dar cred că trebuie înţeles nu ca o dietă alimentară neapărat. Biserica îngăduie la bătrâni, la cei bolnavi să mai facă o derogare, oarecum un post mai uşor", spune preotul paroh Dumitru Meghesan.
Postul Paştelui va începe luni, 18 martie şi va dura 40 de zile.