Încă de la deschiderea târgului de meserii, standurile de prezentare au fost pline de elevi care cereau informații.
"Mă pasionează foarte mult să machiez și să lucrez în domeniul acesta. "
"- Vreau să devin mecanic auto.
- De ce?
- Sunt pasionat de când eram mic."
"Mi se pare o idee foarte bună, fiindcă nu toată lumea trebuie să fie avocat, polițist; pentru că multă lume are talent și poate deveni orice își dorește."
Elevii au avut de unde alege, pentru că oferta a fost cu mult mai bogată decât în anii trecuți.
"Atunci aveam în jur de 500 de elevi; acum ne apropiem undeva la 1500 de elevi", spune Florian Mieluț, inspector școlar pentru învățământul profesional și tehnic din Bihor.
Din toamnă, unitățile de învățământ pun la dispoziție de la cursuri pur tehnice până la servicii.
"Viitorul acestei școli va număra 80 de clase din toamnă, deci un colegiu foarte mare la nivel național. Revin ca și ofertă avem o multitudine de domenii și de calificări", a detaliat Silviu Roiti, profesor inginer la Colegiul Tehnic Traian Vuia din Oradea.
"Cea mai mare concurență este la coafor-frizer și la bucătar. Elevul, după trei ani, poate să lucreze, poate să fie pe propriile lui picioare", spune Ruben Filimon, directorul Colegiului Tehnic Mihai Viteazul din Oradea.
În România tinerii înscriși în învățământul profesional beneficiază o bursă de 200 de lei. În Oradea, cei care fac practică la firmele partnere din parcul industrial primesc bani în plus.
"Primesc o bursă de la companii, adițională bursei de 200 de lei oferită de Ministerul Educației. De asemenea li se asigură transportul, o masă caldă precum și echipament de lucru, dar, mai important decât asta - la sfârșitul anilor de școală au garanția unui loc de muncă", a detaliat Delia Ungur, directorul general al Agenției de Dezvoltare Locală Oradea.
Ediția a patra a târgului de meserii de la Oradea a reunit 13 colegii tehnice și firme din Parcul Industrial.
Reporter: Diana Grad
Operator: Gabor Szilagyi