Un studiu publicat în 2014 în New England Journal of Medicine, o prestigioasă revistă medicală din Marea Britanie, despre consumul de sare în 187 de ţări arată că acest ingredinte este folosit în exces în majoritatea dintre ele. Inclusiv românii utilizează sarea în cantităţi duble față de maximul recomandat de Organizația Mondială a Sănătății. Adică nu mai mult de cinci grame de sare pe zi.
Efectele sunt devastatoare asupra organismului, spun medicii cardiologi. De altfel, România ocupă locul trei în Europa în ceea ce privește incidența bolilor cardiovasculare. Sarea din alimentaţie joacă un rol major.
"Un consum excesiv de sare duce la o retenţie hidrosalină în organism şi poate favoriza prin creşterea volumului sangvin, apariţia hipertensiunii arteriale, iar la pacienţii cu afecţiuni cardiace cronice poate facilita apariţia insuficienţei cardiace", susţine dr. Mircea Popescu, şeful secţiei de cardiologie a Spitalului Judeţean din Oradea.
Doza de cinci grame de sare zilnic poate fi uşor depăşită, spun specialiștii. Un studiu al Organizației Mondiale a Sănătății arată că 80% din aportul de sare provine din alimentele procesate, cum ar fi pâinea, brânza, sosurile îmbuteliate, mezelurile și mâncărurile gata preparate.
"Sarea trebuie mâncată cu măsură și în cantitate deloc mare, pentru că toate ingredientele conțin sare", atrage atenţia dr. Luiza Demian, medic diabetolog.
La rândul său, şeful secţiei de diabetologie a Spitalului Judeţean din Oradea, doctorul Amorin Popa, adaugă: "Este foarte greu de cântărit sarea şi atunci recomandarea noastră este ca toţi pacienţii să renunţe la a adăuga sare în mâncare. Noi recomandăm să se folosească doar sarea din alimente."
Deşi cunosc pericolul la care se expun, românii recunosc că nu pot trăi fără gustul sărat al mâncării.
"Nu mănânc mâncăruri prea sărate, dar fără sare nu pot."
"- Câtă sare puneți în mâncare?
- De exemplu la o oală de supă pun cam jumătate de lingură."
Mult, spun medicii, care au o recomandare: "la gătit masura este vârful de cuțit, lingurița - dacă este o cantitate mai mare de alimente pregătită."
Dacă este consumată în limitele admise, sarea poate avea efecte benefice asupra organismului.
"Sarea gemă conține, ca și sarea de Himalaya, multe minerale. Sarea marină este folosită mai ales de cei cu afecțiuni ale glandei tiroide, în ea putând fi introdus sau scos iodul care se găsește în algele marine", a explicat Celus Apostol, specialist în nutriţie.
Peste 18 mii de decese de natură cardiovasculară se înregistrează anual în România din cauza consumului ridicat de sare. 7.300 sunt boli coronariene, iar aproape 7.000 accidente vasculare cerebrale. La nivel mondial, anual sunt declarate 1,6 milioane de decese provocate de boli cardiovasculare, care au la bază consumul excesiv de sare.
Reporter: Mariana Gurgu
Operator: Tiberiu Catrişcău
Editor web: Adrian Laboş