Timp de trei zile Cetatea din Oradea va fi gazdă pentru prima ediţie a Sărbătorii Recoltei. Zeci de producători din Bihor îşi vor expune produsele pe care le-au obţinut în gospodăriile proprii. Cumpărătorii se vor putea aproviziona cu legume şi fructe proaspete şi sănătoase, cu murături, vinuri şi must. Evenimentul va reuni şi meşteri populari din judeţ, iar atmosfera va fi întreţinută de ansambluri şi artişti populari.
Peste 50 de producători din 18 localităţi ale Bihorului vor veni la Sărbătoarea Recoltei cu fructe, legume şi produse apicole şi de panificaţie.
„Tot ce avem în supermarketuri şi, din păcate, şi pe piaţă, majoritar este de import, neverificat şi încă o poveste pe care aţi şi constatat-o, fără gust. Această asociaţie încearcă să aducă, într-un fel, produsele sănătoase şi gustoase din Bihor pentru bihoreni”, explică Dorin Popa, preşedintele Asociaţiei pentru Cercetarea şi Promovarea Produselor Agroalimentare "Crişana".
Deşi ideea unui astfel de eveniment nu este nouă, organizatorii şi-au propus să o dezvolte pentru a le da producătorilor oportunitatea de a-şi vinde mai uşor recolta.
"La început era un eveniment nu foarte plăcut, pentru că moşierii chemau oamenii pentru a le lua recolta. Se numea sărbătoarea recoltei, pe urmă regele Carol l-a transformat într-un eveniment economic, care a luat amploare”, a explicat Mihai Jurca, directorul Asociaţiei pentru Promovarea Turismului din Oradea şi Regiune.
La târg vor fi prezenţi şi 12 meşteri populari din judeţ şi vor fi amenajate ateliere meşteşugăreşti pentru copii.
"Vor fi organizate, în zilele de sâmbătă şi duminică, ateliere creative pentru copii. Aceştia vor putea participa la împletituri din pănuşe de porumb, ţesut manual la război, broderie manuală, împăslirea lânii”, spune Mircea Jacan, managerul Centrului pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Bihor.
Sărbătoarea Recoltei va debuta vineri, la ora 17, şi se va încheia duminică seara. În fiecare din cele trei zile vor avea loc şi spectacole folclorice susţinute de ansambluri şi artişti locali.
Reporter: Anca Deac
Operator: Constantin Gheorghiţă