250 de kilograme de „pâine nouă" au fost împărțite duminică, în prima zi a Carnavalului Florilor, în centrul Oradei. E vorba despre pâinea coaptă din făina făcută din grâul recoltat vara aceasta, pe care mai mulţi brutari au adus-o în Piaţa Unirii. A fost respectată o tradiţie din satele din nordul Bihorului, unde sătenii celebrau în acest fel ziua recoltei. În centrul Oradei au mai venit comercianţi, meşteri şi artişti de pe Valea Ierului.
Un sobor format din patru preoți a sfințit pâinea făcută din grâul recoltat la începutul lunii august. 250 de kilograme de pâine au fost împărțite apoi celor care au asistat la eveniment.
"Pâinea este făcută din făina care a fost strânsă în urma unei acțiuni caritative de la agricultorii din Bihor. S-a strâns mai multă cantitate de grâu, iar făina obținută va fi împărțită la diferite orfelinate din județ", spune Istvan Csomortanyi, organizatorul evenimentului.
Este primul an în care "Sărbătoarea pâinii noi" a fost marcată și la Oradea. Cu această ocazie, la standurile din Piaţa Unirii trecătorii au găsit de la brânzeturi, vin sau săpunuri naturale. Printre cele mai căutate a fost standul cel cu turtă dulce.
"Depinde de model, de ornament - de exemplu, ăsta e un model mai complicat. Inimioare, merg întotdeauna", susţine Elvira Tako, producător de turtă dulce.
Cuioşii au fost atraşi şi de costumele tradiționale maghiare.
"Pentru un costum de bărbați, cam două zile e de lucru, costă 550 de lei. Un costum de dame, sacou și fustă, costă 425 de lei", explică Francisc Bojo, producător de costume tradiționale.
Şi produsele apicole au fost apreciate. "Miere de mai multe feluri din rapiță, de salcâm, din tei, miere polifloră. Lângă asta avem, tinctură de propolis, polen semiuscat din județul Harghita", îşi prezintă marfa Laszlo Bodo, apicultor din Satu Mare.
Pe tot parcursul zilei mai multe ansambluri maghiare le-au oferit celor prezenți în Piața Unirii, un spectacol de muzică și dans.
Evenimentul din Piaţa Unirii a fost pregătit de Primăria Oradea şi Asociaţia Sfântul Ladislau. În paralel, Consiliul Judeţean Bihor a organizat o manifestare asemănătoare în Parcul Bălcescu, unde au venit meşteri tot de pe Valea Ierului.
Toate acțiunile au avut loc pe 20 august, una dintre sărbătorile naţionale ale Ungariei.
Reporter: Claudiu Mihuț
Operator: Norbert Hegeduș
Editor web: Adrian Laboş