În fiecare an, înainte de a pleca cu oile la păscut în zona montană, ciobanii măsoară cât de mănoase vor fi mioarele în vara ce vine.
"De pe unul din ăsta se dau 10 litri de lapte, rezultă două kilograme şi jumătate de brânză."
"E o tradiţie veche aici, în Bixad, se păstrează din moşi în strămoşi."
Tot o tradiţie a devenit şi Sărbătoarea Sâmbra Oilor, care de jumătate de secol este celebrată de locuitorii Ţării Oaşului.
"Noi avem marele noroc pentru că Sâmbra Oilor este încă vie în Ţara Oaşului. În urmă cu o săptămână, pe dealurile din Oaş localnicii sărbătoreau sâmbrele tradiţionale acasă la ei, acasă la oşeni", spune Aurelia Fedorca, primarul din Negreşti Oaş.
În 1956, când în cea mai mare parte a României ţăranii rămâneau fără proprietăţi şi animale, oşenii au organizat pentru prima dată Sâmbra Oilor.
"Ţara Oaşului este plină de tradiţii, a reuşit să conserve foarte bine aceste obiceiuri, iar oşenii sunt oameni care au ştiut să-şi păstreze în inimi şi-n suflet românismul", a declarat Adrian Ştef, preşedintele Consiliului Judeţean Satu Mare.
Turiștii au apreciat în special costumele și dansurile populare ale grupurilor folclorice specifice zonei.
Reporter: Gabriel Bonaciu
Operator: Constantin Gheorghiţă