Poliţiştii au fost prezenţi astăzi la şcoala "Dacia" din Oradea, unde au purtat discuţii cu elevii de clasa a şasea.
"S-a discutat despre delicvenţa juvenilă, despre consecinţele nerespectării legilor în vigoare, s-a discutat despre violenţa în şcoală", a explicat agent şef principal Florin Capriş.
"Am reţinut că nu este bine să aplicăm violenţa în şcoală, că trebuie să anunţăm profesorii, dirigintele şi nu este bine să jignim colegii", spune un elev.
"- Cum o să procedezi dacă, de exemplu, pe viitor o să fii agresat de vreun coleg mai mare?
- Păi o să dialoghez cu el şi o să-l întreb de ce m-a înjurat sau m-a bătut."
Acest elev povesteşte că a avut probleme cu un coleg mai mare chiar în şcoala în care învaţă.
"- Tu ai fost agresat vreodată în şcoală sau ai avut probleme cu colegii mai mari?
- Cu un băiat de a opta. A fost prieten cu fratele meu şi fratele meu nu a mai vrut să fie prieten cu el şi s-a luat de mine.
- L-am zis la dirigintă."
Din fericire, astfel de cazuri sunt puţine, spun poliţiştii. "Nu putem să spunem că există o problemă, dar nici nu putem să spunem că nu ar exista", spune agent şef principal Florin Capriş.
Ferite de incidente violente sunt unităţile care şi-au instalat sisteme de supraveghere video.
"Noi avem sisteme de supraveghere, avem şi cadre didactice care sunt prezente mereu pe coridoare, avem intrarea păzită şi nu am avut niciodată probleme cu actele de violenţă", susţine Florian Hava, directorul şcolii "Dacia" din Oradea.
Tot marţi a fost lansat şi un ghid de prevenire a victimizării care cuprinde 28 de eseuri realizate de elevi bihoreni. Este pentru al 10-lea an consecutiv în care poliţiştii bihoreni organizează Săptămâna Prevenirii Criminalităţii.
Reporter: Anca Deac
Operator: Florin Lucuţa