În ultimii doi ani, anchetatorii spun că Vasile Popa l-ar fi şantajat şi ameninţat pe patronul unei firme să-i restituie suma de 7.700 de lei, restul dintr-un împrumut pe care omul de afaceri l-ar fi primit de la magistrat.
"Pentru aceasta, suspectul a uzat de calitatea sa de prim procuror al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, precum și de relațiile pe care le are cu instituții de control de pe raza județului, fapt ce a creat și a accentuat starea de temere a persoanei vătămate; în perioada care a urmat, firma aparținând persoanei vătămate a fost controlată în repetate rânduri, fiind aplicate și sancțiuni contravenționale", susţin procurorii DNA.
Între 2011 şi 2013, procurorul ar fi primit de la o altă persoană, devenită denunţător în acest caz, între 500 şi 1.500 de euro, de două sau trei ori pe lună - în total, aproximativ 50 de mii de euro. Procurorii DNA mai spun că şeful Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor ar mai fi primit bilete de avion şi i s-ar fi plătit şi cazări la hotel. Mai mult, denunţătorul i-a amenajat pe cheltuiala lui, un teren de tenis.
"În schimbul foloaselor remise, suspectul Popa Vasile, în calitatea pe care o deţinea, urma să protejeze activitatea infracțională a denunţătorului și să nu îşi îndeplinească atribuțiile de serviciu. (...) Astfel, legal şi conform atribuţiilor de serviciu, prim procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bihor, Vasile-Constantin Popa, ar fi trebuit să ia măsuri pentru tragerea la răspundere penală a denunţătorului, implicat în activități evazioniste ce au prejudiciat cu sume importante bugetul general consolidat al statului", a comunicat DNA.
Procurorul Popa mai este acuzat că între anii 2009 şi 2011 a distrus două rechizitorii ale Parchetului de pe lângă Judecătoria Oradea. În primul dintre ele a dispus scoaterea de sub urmărire penală a unui învinuit, în timp ce al doilea viza trei persoane învinuite. Acestea din urmă au ajuns, totuşi, în faţa judecătorilor, după ce a fost întocmit un nou act de sesizare a instanţei.
Nu în ultimul rând, anchetatorii spun că procurorul a intervenit pe lângă şeful Serviciului de Medicină Legală Bihor să facă o prelevare de organe într-un caz în care legea interzice acest lucru, tocmai pentru ca autopsia să fie compromisă.
Redactor: Adrian Ciucuriţă
Editor web: Adrian Laboş