Românii invocă tot felul de motive ca să justifice faptul că nu fac vizite la stomatolog.
"De 30 de ani nu am fost la medic. Nu am avut bani."
"- Eu nu mă duc la control.
- Din ce cauză?
- Nu mă supără."
"Nu prea multă lume își permită să meargă în mod constant la stomatolog; cauzele sunt mai multe și nu țin numai de partea medicală, țin și de partea socială și economică", susţine Constantin Vârlan, preşedintele Societăţii de Stomatologie Estetică din România.
"Când este chiar grav, atunci mergem la medic, când nu, nu."
Atitudinea e greşită, susţin medicii, care atrag atenţia că toată lumea are nevoie de un tratament stomatologic.
"Inclusiv pacienții care nu au carie, ei pot să aibă anomalii dentomaxilare în diferite grave. Pot să aibă diferite stadii de boală paradontală. E nevoie să le facem igienizări, au cerințe estetice uneori", explică dr. Adrian Almaşi, medic stomatolog.
În plus, pot fi făcute economii serioase dacă pacienţii se prezintă o dată la şase luni la un control stomatologic.
"Atunci când doare deja costă mult mai mult. Dacă se descoperă o carie atunci când vine la un control, se plătește doar un singură obturație. Altfel, dacă vine când doare înseamnă că, probabil, trebuie scos nervul sau un tratament de canal care dublează, triplează costul de tratament", detaliază stomatologul Marton Panţel.
Un studiu efectuat de Societatea de Stomatologie Estetică din România arată că cei mai solicitaţi sunt dentiştii de la oraşe, în timp ce doar 15% dintre locuitorii din mediul rural apelează la serviciile de stomatologie. Potrivit unui studiu recent organizat cu ocazia zilei Sănătății Orale, o treime dintre români şi-au pierdut toţi dinţii şi au nevoie de proteză, iar peste 80% dintre copiii de 6 ani au carii.
Reporter: Mariana Gurgu
Operator: Constantin Gheorghiţă
Editor web: Adrian Laboş