E sezonul scumpirilor în domeniul construcţiilor. Preţurile materialelor au crescut în ultima lună cu până la 30%, iar cei care îşi ridică acum o locuinţă trebuie să-şi refacă toate calculele. E o tendinţă la nivel mondial, spun specialiştii, care anticipează o posibilă criză asemănătoare celei din 2008.
Când vine vorba de construirea unei locuinţe, fiecare gospodar îşi calculează atent sumele necesare pentru a-şi duce la bun sfârşit lucrarea. De o lună însă, constructorii sunt bulversaţi - orice calcul a devenit imposibil din cauza scumpirilor în lanţ.
"Am ales o ţiglă la un preţ de doi lei şi 40 de bani şi acum, când să merg să dau comanda, am ajuns să fie aceeaşi ţiglă la doi lei şi 80 de bani. Efectiv, la două mii de bucăţi creşte preţul în jur de 800 de lei", spune Daniel Turdeanu, proprietarul unei case.
Majoritatea constructorilor se plâng că preţurile materiilor prime au crescut vertiginos. "Toate s-au scumpit. De la fier la cărămidă la lemn, undeva între 15+20%."
"Foarte mult se scumpeşte lemnul. Cel de calitate e greu de găsit. Dacă găseşti, depozitul explică: acest lemn este de calitate, se plăteşte cu 20-30% mai scump", susţine Daniel Turdeanu.
Comparativ cu anul trecut, preţul lemnului pentru construcţii e mai mare cu 100 de lei pe metru cub. Creşterea e şi mai mare faţă de 2008, când valoarea acestui material era la jumătate faţă de cea din prezent. Analiştii spun că scumpirea materialelor de construcţii e un fenomen la nivel mondial, iar de câteva săptămâni acest lucru se simte şi în România.
"De două-trei săptămâni pe bursele internaţionale tot ceea ce înseamnă metal s-a scumpit cu 25-30% şi ca atare nu facem decât să preluăm un fenomen global", explică Dacian Palladi, analist financiar.
Economiştii consideră artificială această creştere a preţurilor şi o explică printr-un entuziasm al consumatorilor.
"Atunci când oamenii sunt dispuşi la consum, chiar se împrumută din nou pentru consum, comercianţii îşi fac treaba marea majoritate şi folosească acest entuziasm pentru a le vinde mai mult, a vinde mai scump."
"Creşterile preţurilor la materiale de construcţii şi a salariilor nu fac decât să scumpească construcţiile în privat şi de stat", susţine Ioan Mintaş, prim-vicepreşedintele Consiliului IMM-urilor din România.
Specialiştii spun că e posibil să fie afectată şi calitatea produselor folosite, deoarece constructorii trebuie să se încadreze în limitele care le-au fost stabilite.
Reporter: Bogdan Costea
Operator: Gabor Szilagyi
Editor web: Adrian Laboş