"Programul Tomate", finanţat de statul român, începe să dea roade. Fermierii din Bihor se pregătesc să iasă pe piaţă cu primele roşii autohtone din acest an. Au făcut eforturi mari până acum: din cauza frigului persistent, producătorii au fost nevoiţi să țină pornite până de curând instalațiile de încălzire a serelor. Preţurile nu sunt mici, însă clienții preferă legumele noastre pentru gustul lor mai puternic.
Ca să aibă nu compromită recolta de roșii, Marcel Maxim şi-a încălzit serele până la începutul lunii mai. Combustibilul folosit l-a costat nu mai puţin de 15 mii de lei.
"E cea mai grea iarnă din câte am avut în 20 de ani", recunoaşte producătorul, care susţine că această situaţie "aproape ne-a dublat costurile cu încălzirea. Din februarie ne-am consumat deja stocul pe care-l aveam pentru o iarnă întreagă. De atunci am mai cumpărat încă de o căruţă de bani."
Tocmai din cauza temperaturilor scazute, roșiile s-au copt mai târziu ca anul trecut, așla ca abia în aceste zile vor ajunge pe piață. Un kilogram costă10-12 lei, la fel ca anul trecut.
"- Nu intenţionăm să dăm scump. (...)
- Cam la ce cantitate de roşii vă aşteptaţi anul acesta să ieşiţi pe piaţă?
- În jur de 20-25 de tone, din care eu zic că vreo 8-9 le vindem până la 1 iunie", spune Marcel Maxim.
Banii pe care producătorul i-a investit pentru protejarea legumelor vor fi recuperați cu ajutorul programului "Tomate", în care s-a înscris în primăvară. Va primi 3.000 de euro din partea statului, care susține cultivarea roşiilor în spaţii protejate.
Ajutorul îl poate primi fiecare fermier care cultivă o suprafaţă de cel puţin o mie de metri pătraţi. De pe aceasta trebuie să obţină măcar două tone de tomate şi să vândă întreaga cantitate în lunile ianuarie- mai şi noiembrie- decembrie.
"Avem fermieri care au luat startul la timp, au respectat o tehnologie de cultură adecvată pentru sezonul rece şi în acest moment îşi valorifică roşiile pe piaţa locală", a precizat Nicolae Hodișan, directorul Direcției de Agricultură Bihor.
În pieţe, roşiile româneşti sunt cele mai căutate pentru gustul lor.
"Începem cu 80 de kilograme, după aceea 200, 300 şi după încep să se coacă etajul 2, 3, ajungem la 400 de kilograme pe zi, în medie de la această suprafaţă", susţine Romi Sav, producător.
Aproximativ 190 de fermieri bihoreni s-au înscris în programul "Tomate". Banii le vor fi viraţi în conturi imediat ce vor face dovada vânzării roșiilor în perioadele stabilite.
Reporter: Anca Deac
Operator: Constantin Gheorghiţă
Editor web: Adrian Laboş