Românii, turişti în propria ţară. Conform unei statistici întocmite de Eurostat, 87% dintre români nu pleacă în vacanţe în străinătate. Preferă să-și petreacă vacanțele în țară, unde sejurul nu depășește patru zile, iar prețul mediu al unei nopți de cazare depășește cu puțin 100 de lei. În schimb, cei care merg în afara României își doresc concedii mai lungi, pentru care sunt dispuși să-și cheltuie mai mult.
"Mai bine în România. Avem o ţară frumoasă, nu am văzut nici măcar 10% din ea, aşa că de ce să mergem în altă parte?"
Așa motivează mulți dintre românii care își petrec vacanțele în țară. 9 din 10 conaționali au făcut acest lucru în 2015, arată un studiu Eurostat. E o tendință pe care specialiștii o pun pe seama banilor puțini de care dispunem.
"Românii sunt destul de mari călători. Ei nu călătoresc în străinătate, mai ales, pentru că nu au bani. Pentru că călătoriile în străinătate presupun resurse financiare importante, astfel încât hotărăsc să îşi petreacă vacanţele în România, la costuri mai reduse", susţine sociologul Adrian Hatos.
Un alt motiv pentru care românii preferă destinațiile din țară îl reprezintă tichetele de vacanță, cu valori între 400 și 1500 de lei, oferite de angajatori.
"Un atu a fost puternic în sensul ăsta pentru firmele care au dat vouchere de vacanţă la angajaţi şi cu voucherele de vacanţă nu pot să meargă decât în România", consideră Alexandru Lăcătuş, directorul unei agenţii de turism.
Potrivit Eurostat, ai noștri cheltuie în țară, în medie, 27 de euro pe noaptea de cazare, iar un sejur durează patru zile. Sunt atrași de "locurile pe care le poţi vizita, apele termale, ştrandurile, cazarea bună, mâncare, super ok."
Cei care au plecat în străinătate, au cheltuit 50 de euro pe noaptea de cazare și au stat între 7 și 10 zile.
"Majoritatea turiştilor merg în Costa Brava, mai ales că e acum zborul din Oradea, mai ales orădenii, nu? Şi Grecia, Turcia, cam acestea sunt destinaţiile de top", spune Maria Bochiş, consultant în turism.
"- Între o vacanţă în străinătate şi una în România ce aţi alege?
- În străinătate, deoarece preţurile nu sunt mult mai mari şi condiţiile sunt mult mai bune."
Când vine vorba de locul unde ne petrecem concediile, nu suntem diferiți de francezi, spanioli ori greci. 80% dintre aceștia și-au ales destinații de vacanță din propriile țări.
"Nu au încurajat foarte mult turismul extern al cetăţenilor lor. În interesul francezilor, al spaniolilor şi al grecilor a fost să ţină turiştii acasă", spune Adrian Hatos.
În ceea ce privește originea turiştilor care vizitează România, 81% sunt... români, 2,4% asiatici, 2,2% germani şi sub 2% italieni.
"România nu este cunoscută bine din punct de vedere turistic, nu are un brand turistic comparabil cu cel al ţărilor, mă rog, reputate din acest punct de vedere şi, pe lângă asta, nici nu are infrastructură", susţine sociologul Hatos.
Conform Institutului Naţional de statistică, anul trecut România a atins recordul la numărul de turişti străini. Aproape două milioane şi jumătate ne-au vizitat țara.
Reporter: Bianca Firezar
Operator: Constantin Gheorghiţă
Editor web: Adrian Laboș