Când vine vorba despre fumat, majoritatea românilor sunt de acord ca fumatul să fie permis doar în spaţii special amenajate.
"- În ce spații fumați?
- În spații închise mai mult. Afară fumez din când în când."
"Fumez numai în locuri amenajate pentru tutun."
"Mă supără cei care fumează inclusiv în baruri nu ar trebui să fumeze."
"Mentalitatea dacă s-ar schimba. Ce să faci? Nu poți să îi impui omului."
Date recente arată că 27% dintre români sunt fumatori, dar restul sunt expuși permanent fumului de țigară și devin fumători pasivi.
"Românii sunt cei mai mari fumători pasivi dintre cetățenii europeni, doar 38% raportează că niciodată sau aproape niciodată nu sunt expuși la fumul de tutun la locul de muncă față de media europeană de 72%", susţine Ilinca Șandor, coordonatorul Centrului Antidrog Bihor.
Statisticile arată că fumatul ucide aproape 6 milioane de oameni în fiecare an, dintre care mai mult de 600.000 sunt nefumători. Aceştia din urmă au suferit de aceleaşi afecţiuni ca şi fumătorii activi: bolile cardiovasculare, cancerul, dar și bolile respiratorii cronice, spun specialiștii.
"Fumatul este o cauză foarte importantă de deces la persoane de vârstă tânără. Unul din 10 fumători moare din cauza cancerului bronhopulmonar. Pe de altă parte, riscul cardiovascular este de luat în discuție", spune dr. Luiza Demian, medic internist.
Din păcate, mulți fumători spun că nu de ce să renunțe la fumat.
"Fumez din clasa a VIII-a și acum, de când m-am angajat, fumez cam un pachet de țigări pe zi. Nu mi se pare un viciu dăunător."
"Fumez de patru ani de zile și este ok. Mă simt bine. Mă liniștește poate, mă relaxează."
Agenția Națională Antidrog s-a alăturat Organizației Mondiale a Sănătății în marcarea Zilei Mondiale fără Tutun. În acest an instituţia va organiza activităţi de informare cu privire la efectele fumatului.
Reporter: Mariana Gurgu
Operator: Gabor Szilagyi
Editor web: Adrian Laboş