Darius are 13 ani și este elev în clasa a șaptea la școala numărul 11 din Oradea. Și-a propus să construiască singur un robot din piese uzate. A adunat becuri, componente de calculator şi baterii de telecomandă şi s-a pus pe treabă. Recunoaște că a dormit foarte puțin în cele două zile în care a lucrat la proiect.
"Am folosit lipici pentru a lipi piesele astea, placa de bază am folosit-o aici, niște baterii care ar reprezenta viața lui, niște beculețe, picioarele care sunt cipuri tăiate de la tastatură", spune Darius Gavriș.
Robotul lui Darius a fost realizat în cadrul unui concurs național inițiat de o asociație din România. În toamna anului trecut 12 şcoli din ţară au primit gratuit containere în care adună obiecte electrocasnice uzate până în luna iunie.
"Suntem ecoșcoală și copiii sunt obișnuiți deja cu ideea reciclării, mai ales cu ideea selectării colective a deșeurilor. În fiecare clasă există câte un recipient unde se adună maculatura", explică Angela Nuță, profesoară la şcoala nr. 11 din Oradea.
Cu piese luate din aparatele adunate, fiecare unitate şcolară a construit câte un robot.
"Fiecare robot are personalitatea lui în funcție de echipa care a lucrat la el, dar și de școală. De exemplu, la Tulcea am avut o bărcuță", susţine Claudia Nicolae, reprezentantul Asociației Ecotic.
Pentru implicarea lor, elevii şcolii din Oradea au primit cadou o excursie la singurul reciclator din Bihor, aflat la Tileagd. Acolo vor vedea cum sunt dezmembrate și refolosite aparatele electrocasnice.
La finalul concursului, şcolile care au adunat cele mai multe obiecte uzate vor fi premiate cu videoproiectoare, laptopuri şi table inteligente.
reporter: Claudiu Mihuţ
operator: Darius Pop
editor web: Adrian Laboş